Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. 10 ani fără „Fata cu părul de foc”. Aurelian Temișan: „A fost un om frumos care umplea sălile în trei secunde”

GÂNDUL LIVE. 10 ani fără „Fata cu părul de foc”. Aurelian Temișan: „A fost un om frumos care umplea sălile în trei secunde”

GÂNDUL LIVE. 10 ani fără „Fata cu părul de foc”. Aurelian Temișan: „A fost un om frumos care umplea sălile în trei secunde”
Mădălina Manole ar fi împlinit azi 53 de ani / Sursa: Mediafax Foto

Au trecut 10 ani de când Mădălina Manole și-a pus capăt zilelor, chiar de ziua ei de naștere. Artista, care suferea de depresie, ar fi împlinit astăzi 53 de ani. Artistul Aurelian Temișan și jurnalistul Marius Niță au rememorat, la Gândul Live, aspecte din viața și cariera „Fetei cu părul de foc”.

Vestea morții Mădălinei Manole a cutremurat o țară întreagă. Artista suferea de depresie de ceva timp, însă nimeni nu a știut prin calvar trece, nici măcar soțul ei.

Mădălina Manole a murit, în locuința sa din Otopeni. Soțul artistei a fost cel care a anunțat Poliția Ilfov, după ce a găsit-o fără viață, în holul casei. El a sunat la la 112, la ora 6.30. Anchetatorii au găsit lângă corpul Mădălinei Manole un recipient cu insecticid și un pahar.

Cântăreața Mădălina Manole afirmă în mesajul SMS dat înainte de a se sinucide că nu mai poate suporta fizic vorbind, considerându-se „defectă, un rebut” și că așa a fost mereu, însă abia acum își dă seama.

Aurelian Temișan: „Toată activitatea ei artistică a fost dedicată și închinată publicului”

„Anii trec, vrem, nu vrem, dar ne rămân aceste amintiri absolut superbe”, a spus Aurelian Temișan, la Gândul Live.

„Acum, la niște ani de la dispariția ei, să ne dăm seama că toată activitatea ei artistică a fost dedicată și închinată publicului. Ironia sorții face ca ziua ei să fie și ziua dispariției ei. Vorbim de un om, a fost un om frumos și care umplea sălile în trei secunde prin repertoriul pe care îl avea, prin prezența ei absolut diafană și extrem de puternică în același timp și prin felul în care electriza publicul atunci când începea să cânte”, a povestit Aurelian Temișan.

„Am multe amintiri cu ea și în același timp mult mai puține decât alții care, dacă îi suni și îi întrebi cum era Mădălina la drum lung, la turnee în străinătate, probabil că îți vor spune la fel: un om minunat, un om de gașcă, un om de drum lung”, a spus artistul.

„Sunt țări, ca Rusia, Italia, și nu sunt singurele, care își idolatrizează artiștii, cu atât mai mult artiștii trecuți de o anumită vârstă, pe care îi respectă și de la care, chiar dacă nu au scos ceva nou, ceea ce au scos până atunci e cântat și supercântat și chemările pe care le au către acești artiști imenși sunt la fel de mari ca în perioada când erau în vogă. Noi, din păcate, suntem o țară care ne lamentăm în a iubi de la distanță, dar nu prea știm să arătăm asta. Mai ales când vorbim de un artist, mai ales de un artist la 40 și un pic de ani, cât avea Mădălina, care cu niște ani înainte umplea stadioane fără greutate și dintr-o dată s-a văzut trecută într-o umbră care nu îi făcea cinste, într-un fel e de înțeles mesajul ei, deși nici acum, după 10 ani, nu acceptăm faptul că a venit acea clipă fatidică în care ne-a spus Adio”, a comentat Aurelian Temișan.

Marius Niță: „Mădălina și-a atins scopul ca artist”

„Nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani, parcă văd imaginile din fața casei Mădălinei Manole, cu toată presa încremenită de ceea ce se întâmplase atunci. Mă bucur că, iată, încă vorbim despre Mădălina, la 10 ani de la noaptea aceea fatidică și cred că încă se difuzează piesele ei la anumite posturi de radio, ceea ce înseamnă că Mădălina și-a atins scopul ca artist, pentru că, dacă mă gândesc, sunt mulți alși artiști care au trecut la cele veșnice și am uitat efectiv de ei”, a spus, la Gândul Live, și Marius Niță, jurnalist Cancan.ro, realizator tv, care a rememorat momentele când a invitat-o la o emisiune, iar artista a refuzat, chinuită de teamă și complexe.

Psihologul Adriana Petrescu a dat clarificări, la Gândul Live, despre diferența dintre depresie și tristețe și posibilele cauze ale acestei boli moderne.

„Foarte mulți oameni încurcă termenii și spun „Am o depresie”, poate nu au depresie, ci doar tristețe, alții spun că nu au nimic și au o depresie. Din nefericire, aceată boală modernă, depresia reactivă, cred că e ca o molimă, e mai rău decât molima asta care ne bântuie pe noi, pentru că fiecare dintre noi am avut-o măcar o dată în viață”, a explicat Adriana Petrescu, la Gândul Live.

„Trebuie să clarificăm ce e cu drepresia: este scăderea nivelului de serotonină, care e dată de starea de bine, odihnă, aer, lumină, fericire și hrană. Foarte multe studii au arătat că uneori sursa de despresie vine tocmai din intestinele noastre, pentru că nu ne alimentăm corect, drept pentru care ne dăm peste cap tot sistemul fiziologic și nivelul de serotonină scade”, a detaliat psihologul, la Gândul Live.

Psihologul a precizat că nu suntem obișnuiți să cerem susținere emoțională.

Psiholog: „Tinerii nu mai au viața lor, ci au viața închiriată social”

Toată presiunea din partea părinților și a societății se duce într-o decompensare a serotoninei, spune psihologul. „Vedem foarte mulți tineri într-adevăr depresivi, pentru că tinerii nu mai au viața lor, ci au viața închiriată social și societatea dictează cum trebuie tu să ai viața, în fiecare etapă: dacă ești copil trebuie să înveți bine, dacă ești adolescent trebuie să fii student și să îți alegi o carieră, după care trebuie să ai o casă, o mașină, o familie, copii și toate astea. Evident că tu, dacă nu le ai, pentru că tu faci sau îți dorești altceva, societatea vine și pune o presiune fantastică”, a subliniat Adriana Petrescu.

„Societatea pune presiune pe femeile care au fosrme rotunde, că sunt grase, pune presiune pe femeile care au 35 de ai fiindcă nu au copii sau că nu s-au căsătorit, pune presiune pe cei care și-au pierdut slujba, pune presiune pe cei care sunt triști. Gândiți-vă că în momentul când un om trece printr-o depresie, el riscă să fie dat afară de la serviciu, pentru că oamenii nu acceptă starea lui emoțională, ci condamnă cumva reacțiile lui”, a conchis psihologul.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele