GÂNDUL LIVE. Alexandru Deaconu, consilier ALDE în Sectorul 1: Guvernul a prezentat în documente idei bombastice ca și când ar fi ideile dânșilor! Trebuie să testăm de COVID-19 mai mult – VIDEO
This browser does not support the video element.
Consilierul ALDE din Sectorul 1 al Capitalei Alexandru Deaconu discută la GÂNDUL LIVE despre planul de relansare economică prezentat de Guvernul Orban în cursul săptămânii trecute, dar și despre condițiile în care ar putea fi redeschise școlile în toamnă, precum și despre nevoia de testare pentru COVID-19 în România.
Consilierul punctează faptul că proiectul de lege referitor la situațiile de risc epidemiologic și biologic a venit „puțin cam târziu”, dar și faptul că ar conține măsuri economice asemănătoare cu cele propuse de ALDE încă de la începutul lunii martie.
„Parlamentul nostru este întrebat in extremis de probleme privitoare la siguranța cetățenilor”
„Mi se pare că această ordonanță a venit puțin ca târziu, putea veni mult mai devreme și puteam avea o situație mult mai clară legată de carantină și izolare. Sigur, modificările vor veni în Parlament. Mi se pare așa – că Parlamentul nostru este întrebat in extremis de probleme privitoare la siguranța cetățenilor. Mi se pare că Guvernul ajunge la Parlament în ultimul moment. Și așteaptă o soluție salvatoare”, explică Alexandru Deaconul la GÂNDUL LIVE.
Cum ar amenda ALDE proiectul de lege referitor la carantină și izolare
„În primul rând să îl și vedem. Din punctul nostru de vedere, un asemenea proiect trebuia să stea măcar câteva zile în dezbatere publică astfel încât toată lumea să poată lua contact cu tot ceea ce scrie într-un asemenea proiect pentru că ne privește pe toți, nu doar pe membrii Guvernului. După care, sigur, există procedurile parlamentare, acolo trebuie să existe o dezbatere, partidele să vină cu propuneri pentru respectivul proiect. De când este acest Guvern instalat nu a discutat absolut deloc cu partidele politicie, toate conbsultările care au fost și la Palatul Cotroceni și cu Guvernul nu au dus la niciun rezultat, ba mai mult decât atât, soluții pe care partidele le-au dat, ALDE inclusiv, economice, sunt aplicate acum, după luni de zile, le pun în niște documente bombastice ca fiind ideile dânșilor”, acuză consilierul.
De ce nu mai respectă românii măsurile de prevenire
„Este și o chestiune de conștiință, însă autoritățile trebuie să își facă datoria. Trebuie să veghem cu foarte mare atenție asupra acestei chestiuni deoarece, după luni de zile de lockdown…, pe urmă unii dintre ei au stat și în izolare, venind vara, venind căldura… Aveam semnale că odată cu 30 de grade Celsius COVID va dispărea. Știți cum sunt oamenii. Aici autoritățile au un rol foarte important și trebuie să și-l exercite nemijlocit și instantaneu”, mai explică acesta.
Mai are autoritatea statului „priză” la public?
„Înainte eram mai ascultători (n.r. când era armata pe străzi), era și o stare de urgență, la momentul respectiv. Erau foarte multe semnale din acestea negative, și atunci oamenii s-au speriat. A fost reacția sperieturii și mai puțin a soluțiilor găsite de Guvern la momentul respectiv. Cred, însă, că oamenii pot înțelege în continuare, doar că statul trebuie să fie foarte ferm, nu să intervenim după ce s-a întâmplat evenimentul, după ce în presă au apărut anumite filmări. Exemplul personal al Guvernului… am văzut câte adunări publice, neconforme cu legea din acest moment, au fost făcute de către dânșii. Atunci ce pretenții poți să ai asupra unui om care a fost la mare și a făcut hora în mijlocul străzii?”, punctează invitatul Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE.
Relansarea economică – „Reclădim România”
„Acest program de relansare economică este absolut bombastic. Din punctul ALDE de vedere, noi am lansat idei pe zona economică încă din luna martie, de la începutul acestei pandemii, nu neapărat că trebuia aplicate chiar așa, dar trebuiau luate în vedere iar Guvernul să analizeze tot ce are pe masă la momentul respectiv. Măsurile vin foarte târziu – deja mediul de afaceri, în anumite părți ale lui, sângerează abundent. Nu știm dacă vom putea opri această hemoragie. Un plan pe 10 ani nu cred că este o măsură prea bună. Trebuie să ne gândim ce facem acum, ce se întâmplă cu industria HoReCa care este în moarte clinică. Puteți întreba orice antrepenor din această industrie cât de greu le este în această perioadă. Ne gândim vai, dar ce se întâmplă în Grecia – grecii sunt foarte în regulă, mai puțin cu închiderea acelor granițe care ține strict de niște proceduri de testare”, mai explică Alexandru Deaconu.
Abordartea greceasă – închiderea mai multor puncte de frontieră
„Veți vedea că săptămâna viitoare vor deschide și celelalte granițe. Eu sunt sigur că a fost do0ar o chestiune de testare și atâta tot. Nu au știut să aplice procedura respectivă. Nimeni nu este perfect. Însă România… domnul Oban de îndemna să ne facem vacanțele în țara. Cum să facem asta? Nu există procedură pentru deschiderea restaurantelor. Cum se poate face turism în felul ăsta când noi nu avem un plan cap-coadă? Mulți dintre antreprenori nici nu vor să deschidă anul acesta de frica pierderilor enorme. Nu poate fi vorba de profit în aceste condiții. Și vedem că, totuși atunci când se deschid, nu sunt respectate regulile din diverse motive”, punctează consilierul.
10 miliarde de euro – planul de relansare economică – „O cifră care pare scoasă din burtă”
„Este o cifră care pare cumva scoasă din burtă. Nu văd fundament pentru această cifră și, având în vedere că sunt economist la bază, lăsați-mă să mă îndoiesc puțin de fundamentul din spatele acestei cifre. Nimeni nu este veșnic. Și dacă acest Guvern nu este în stare să mărească alocațiile copiilor și așa mai departe, poate că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când ne vin pe masă cu un plan pe 10 ani de zile, investiții absolut bombastice, 300 de kilometri de autostradă pe an. Îmi doresc foarte tare ca așa ceva să fie realizabil în țara mea, dar am semne de întrebare serioase”, mai explică acesta.
Se vor redeschide școlile din toamnă?
„Este greu de spus. Guvernul nu ne dă un răspuns clar nici pentru deschiderea școlilor. Am văzut că autoritățile locale au încercat să ia măsuri astfel încât să se poată începe măcar grădinițele pentru vară și așa mai departe. Au fost tot felul de proceduri îngreunate de DSP care nu au dat avize pentru dezinfecție și așa mai departe. Tot spre Guvern trebuie să ne uităm. Până la urmă, aceste ordonanțe tot dispre Guvern trebuie să vină. Ne este foarte greu să spunem la acest moment. Ați văzut evoluția pandemiei – este foarte ciclică și nu ne putem da seama ce se întâmplă mâine. Am avut 400 de infectări, ieri am avut 250… Părerea mea este că aici trebuie să apăsăm piciorul pe accelerație pentru testare. Testarea ne poate da o imagine clară a situației de moment în care ne aflăm. Tocmai de aceea este nevoie de implicarea tuturor. Asta va duce la deshciderea sau nedeschiderea școlilor în această toamnă”, punctează Alexandru Deaconu la GÂNDUL LIVE.
Creșterea cazurilor de infectare – o îngrijorare ALDE?
„Da, este foarte posibil ca valul doi să fie acesta. Nu avem toate datele pe masă. Fie aceste date au fost ascunse, fie nu le-au știut nici autoritățile, și atunci este greu să îți dai cu părerea. La începutul pandemiei știam că nu este bine să folosim spirtul, că vor veni 30 de grade și vom scăpa de pandemie și alte lucruri. Nu s-a întâmplat așa. Ba din contră. Mie îmi este teamă că aceste 400 de îmbolnăviri ca nu cumva să fie cu mult mai multe în realitate. Tocmai de aceea îmi doresc să văd un număr serios al testărilor. În celelalte țări – țări mult mai puțin numeric decât este România, la numărul populației, și fac testări de 5-6 ori mai mult decât în România. Cu siguranță autoritățile ar avea o idee mai clară a ceea ce se întâmplă, știind exact numărul infectărilor”, conchide conslierul ALDE.