Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentatul României la OMS, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂDNUL LIVE, despre problema privind carantinarea Capitalei și cum am putea ajunge să discutam despre sfârșitul pandemiei în România.
Speranța e legată de vaccinare. Vaccinarea poate să rezolve această problemă. Depinde și cine este vaccinat. Aici avem o problemă legată de persoanele pe care trebuie să le protejăm și perosoanele foarte mobile, tinerii.
Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi. Asta înseamnă 3 milioane de doze pe lună, adică 1,5 miloane de persoane vaccinate pe lună (pentru că se fac două doze), iar în decurs de șase luni vor fi 9 milioane de persoane care sunt vaccinate anti-COVID. Astfel, în toamnă am putea discuta despre sfârșitul pandemiei în România. Atunci nu vom mai avea transmitere comunitară. Nu vor dispărea cazurile, dar transmiterea va fi sporadică. Majoritatea persoanelor vor fi protejate de vaccin sau de trecerea prin boală”.
„În noiembrie, Vlad Voiculescu a declarat că nu se fac destule teste unele zone, dar nu a încercat să schimbe acest lucru”, a mai spus el.
Întrebat ce ar fi făcut în locul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că: „Știu modul în care funcționează sistemul de sănătate publică și știu oameni care sunt profesioniști și care ar fi vrut să ajute, dar trebuie să îi cheme cineva, nu să încerce să îi ocolească”.
Despre carantinarea Bucureștiului, Alexandru Rafila spune că este necesară limitarea unor activități. „Oamenii trebuie să înțeleagă că este spre binele lor.”
„Trebuie să fim atenți în cazul magazinelor. În timpul stării de urgență s-a ajuns la concluzia că dacă sunt mai puține magazine la dispoziție va fi mai puțin aglomerat. Eu cred că nu a fost deloc așa. Iar pentru persoanele în vârstă s-au alocat doar două ore să meargă să se aprovizioneze și ulterior au realizat că au făcut o prostie și au mărit la 4 ore”, a mai declarat Rafila.