Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat în cadrul ediției de vineri, 5 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, în ce stadiu se află România în prezent în contextul în care valul trei al pandemiei de coronavirus pare că a început deja.
Reprezentantul României la OMS a punctat faptul că personalul medical este mai experiment în prezent în ceea ce privește gestionarea cazurilor COVID-19, însă este și mai protejat dat fiind faptul că multe cadre medicale și asistenți s-au vaccinat împotriva bolii.
„Al treilea val ne găsește mai experimentați, în general personalul medical este mai experimentat, e și protejat în mai bună măsură prin vaccinare, cea mai mare parte a personalului medical a fost vaccinată. Oferă mai multă impetuozitate în a aborda problemele, pe de de-o parte. Lumea știe despre ce este vorba. Sunt însă încă puncte slabe și unde lucrurile nu sunt în regulă. Mă refer la intervenția în zona sănătății publice, unde din păcate, DSP-urile sunt inegale din punct de vedere al abordării acestor probleme, a anchetelor epidemiologice, al testării ș.a.m.d. Și în ceea ce privește capacitatea de asistență medicală, ați văzut că apar situații critice, nu datorate infecției cu noul coronavirus, ci de multe ori a condițiilor din spitalele românești și poate a unei lentori în ceea ce privește intervenția pentru că așteptăm ca lucrurile să nu se întâmple și nu luăm măsuri ca ele să nu se întâmple. (…) Oamenii au nevoie de soluții, de asistență medicală și au nevoie să își poată continua viața economică, socială”, a expplicat Alexandru Rafila.
„Ne aflăm într-o competiție între viteza cu care ne vaccinăm și cea cu care boala se răspândește. Cu cât vaccinăm mai repede, cu atât răspândirea e mai redusă. Acum e importantă focalizarea vaccinării, în afară de persoanele cu comorbidități, cred că este importantă vaccinarea cadrelor didactice, să se încheie în cât mai scurt timp. (…) Funcționarea școlilor este un element vital în funcționarea societății și mai ales pentru sănătatea mintală și fizică a noilor generații”, a punctat specialistul la GÂNDUL LIVE.
„În ceea ce privește închiderea unor activități, ea poate fi luată în considerarea, dar ar trebui judecat de fiecare autoritate de sănătate publică în parte. Această judecată mecanicistă în care legi o incidență cumulată de o anumită măsură nu cred că este cel mai bun lucru. Pentru că în localități mai mici… dacă ai într-o localitatea mică un focar mare, dar într-o comunitate închisă, nu afectează viața localității respective și nici nu există un pericol de răspândire suplimentară. Acolo nu are rost aplicarea unei astfel de măsuri. Cred că ar trebui flexibilitate deciziile care să nu țină cont doar de incidența cumulată, ci și de situația locală. Sigur că dacă ai într-o localitate mai multe astfel de focare, atunci poți lua o astfel de măsură”, a explicat Alexandru Rafila.
„Odată cu emergența acestor noi tulpini, se intensifică și transmiterea mai ales că protecția din punct de vedere imunitar a persoanelor care au trecut prin boală sau care au fost vaccinate nu este atât de bună. Dacă în cazul tulpinii din Marea Britanie se pare vaccinurile sau trecerea prin boala sunt acoperitoare, în cazul tulpinilor emergente din Brazilia și din Africa de Sud, lucrurile nu sunt chiar așa de încurajatoare, așteptăm încă rezultatele unor studii efectuate asupra acestor cazuri de infecții. (…) Ne găsim într-o competiție între vaccinare și transmisibilitatea bolii, dar în viitor, apariția unor astfel de tulpini care nu sunt acoperite de vaccinurile anuale, trebuie să facă subiectul nu numai dezvoltării unui nou vaccin, ci și al strategiei de vaccinare la nivelul fiecărui stat, pentru că e posibil ca și pentru această boala, ca și pentru gripă, cel puțin pentru unele categorii de persoane, să fie necesară o vaccinare periodică. Nu știu dacă anuală, dar periodică cu siguranță”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.