Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a fost invitatul Emmei Zeicescu la ediția de luni a GÂNDUL LIVE.
El a vorbit, printre altele, despre decizia Guvernului de prelungire a stării de alertă, dar și de cea referitoare la organizarea de evenimente de tip test cu spectatori în următoarea perioadă.
Acesta spune că o eventuală abrogare a stării de alertă ar însemna că restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 nu ar mai putea fi aplicate și susține că, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care autoritățile au decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.
„Incidența asta cumulată este variabilă, o să vedeți că probabil săptămâna următoare o să crească puțin ca urmare a Paștelui. Nu cred că o să crească foarte mult, dar cred că o să existe o mică creștere. Nu neapărat trebuie să fie acesta singurul indicator, mai ales că știți despre corelația numărului de cazuri nou depistate și situația reală. Eu aștept să văd ce se întâmplă la Terapie Intensivă, scăderea este evidentă, de la 1.500 la 1.000 de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila la GÂNDUL LIVE.
Specialistul spune că trendul de scădere este unul general și nu se înregistrează doar în România și adaugă că, pe măsură ce numărul de persoane vaccinate crește, scăderea va fi și mai pronunțată.
Cele mai mari rate de vaccinare din România sunt în orașele mari, spune Rafila, care spune că reducerea incidenței se datorează în primul rând ratei de vaccinare ridicate din acestea. Alexandru Rafila a adăugat că în București, o treime din populație a fost imunizată.
Pe de altă parte, el atrage atenția că epidemiile nu merg niciodată liniar.
„Epidemia nu merge liniar, ați văzut că sunt diverse valuri, acum suntem în valul 3, ne așteptăm probabil la valul 4, care eu cred că o să fie mai puțin amplu. Ne aflăm în perioada aceasta de descreștere, important este ca vaccinarea să ducă la eliminarea permanentă a restricțiilor, de asta și pledez pentru vaccinare, pentru că toate celelalte măsuri restrictive nu fac decât să reducă temporar restricțiile, după care ele revin. Este un ciclu care s-a repetat de câteva ori și aș vrea să avem șansa să îl întrerupem și să revenim la o viață cât mai aproape de normal”, a mai spus Alexandu Rafila.
Acesta adaugă că se așteaptă la apariția unui al patrulea val deoarece epidemiile au o anumită ciclicitate, dar a evitat să ofere o estimare cu privire la momentul apariției unui eventual val al patrulea.
Potrivit lui Rafila, pentru ca România să poată evita apariția unui al patrulea val este necesar ca mai bine de jumătate dintre cetățeni să fie vaccinați.
„Țările care au reușit acest lucru au o scădere foarte importantă a numărului de cazuri și practic au eliminat decesele cauzate de boală. Acel obiectiv de 10,4 milioane sigur că este o chestiune pe care ne dorim cu toții să o atingem”, mai spune Rafila.