GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Cred că România a avut o performanță medie în ceea ce privește controlul acestei pandemii – VIDEO

Publicat: 05 03. 2021, 11:49
Actualizat: 05 03. 2021, 13:29
GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Cred că România a avut o performanță medie în ceea ce privește controlul acestei pandemii

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății Alexandru Rafila a vorbit în cadrul ediției de vienri, 5 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre evoluția pandemiei de coronavirus la nivel global și cum a afectat economic și social țările. 

Alexandru Rafila este de părere că România a avut o performanță medie în ceea ce3 privește gestionarea pandemiei de coronavirus, la un an după ce au fost identificate primele cazuri în țara noastră.

Alexandru Rafila: Pandemia de COVID-19, un test al așa-numitei reziliențe a sistemului de sănătate

„Este vorba despre o istorie naturală de desfășurare a acestui tip de infecție, o boală cu transmitere respiratorie, care se transmite relativ ușor față de care nu am avut un vaccin eficient în primele 9 luni de la descoperire, sau din momentul în care a devenit o problemă de sănătate publică globală. Primele cazuri certificate sunt de la sfârșitul anului 2019. Ne confruntăm cu o boală care a produs numeroase îmbolnăviri. Multe victime, milioane, în multe țări, chiar în țări dezvoltate. Gândiți-vă la ce s-a întâmplat în SUA, Italia, Marea Britanie și chiar Franța. Lucrul ăsta a reprezentat nu numai o afectare profundă a sistemelor economice și sociale din multe țări, dar reprezintă și un test al așa-numitei reziliențe a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS: „Cred că România a avut o performanță medie în ceea ce privește controlul acestei pandemii”

„Cred că România a avut o performanță medie în ceea ce privește controlul acestei pandemii și este păcat că nu am folosit anumite oportunități în momente cheie care să fi dus la un mai bun control al pandemiei și să fi evitat numărul de îmbolnăviri și de pierderi de vieți omenești. Este doar retrospectiv. Nu are niciun fel de rost să începem să căutăm vinovați, dar este important să învățăm din astfel de experiențe și să îmbunătățim capacitatea sistemului de sănătate din România, a celui de sănătate publică, care se ocupă de sănătatea comunităților, și a sistemului de asistență medicală”, a explicat reprezentantul României la OMS.

În România, în ultimele zile au fost confirmate din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus iar vineri, 5 martie, au fost confirmate și primel două infectări din țara noastră cu tulpina din Africa de Sud.