GÂNDUL LIVE: Alexandru Rafila: „Vaccinarea nu trebuie să producă discriminări. Nu m-aș hazarda să vin cu tot felul de sugestii” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a vorbit luni în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE despre discuțiile din ultima perioadă legate de discriminarea persoanelor care aleg să nu se vaccineze împotriva COVID-19.
El spune că dezbaterea nu este una totalmente falsă, dar crede că este „prea multă pasiune” în aceste discuții.
„În primul rând, încă nu toată lumea are acces la vaccinare, chiar dacă te duci și te vaccinezi cu buletinul. Gândiți-vă că mâine se gândesc zece milioane de oameni să se vaccineze cu buletinul. În mod evident, nu poți să îi vaccinezi pe toți. Deci trebuie să existe o perioadă de timp.
Noi vaccinăm cam 100.000 pe zi, deci e clar că nu poți să iei o măsură discriminatorie sau discutabil discriminatorie în situația în care sunt oameni care vor să se vaccineze și nu pot să se vaccineze pentru că nu le-a venit rândul. Chiar dacă sunt aceste centre care permit vaccinarea doar cu buletinul. Sigur, dacă ajungem în toamnă și avem centre de vaccinare care stau și sunt multe persoane care nu se vaccinează, sigur că poți să faci atunci o anumită discuție”, a declarat Rafila la GÂNDUL LIVE.
Alexandru Rafila: Vaccinarea nu trebuie să creeze discriminări
El spune că din punctul său de vedere, care coincide cu cel al OMS, vaccinarea nu trebuie să creeze discriminări, marginalizare sau segregare, pentru că o astfel de situație se poate repeta pe viitor în alt context și nu trebuie să existe un precedent care poate deveni periculos.
Rafila a mai adăugat că toată lumea trebuie să beneficieze de aceleași condiții, dar cu anumite condiții, cum ar fi, spre exemplu, testarea.
„Eu nu m-aș hazarda să vin cu tot felul de sugestii. Una e să stimulezi vaccinarea, cum fac și eu și colegii mei și alta e să vii cu sugestii că s-ar putea impune restricții, lucruri de genul ăsta, care nu cred că sunt potrivite în acest moment. Să lăsăm lucrurile să se desfășoare normal, să convingem oamenii să se ducă la vaccinare”, a mai spus Alexandru Rafila.
„În mediul rural există alte obiceiuri. Oamenii sunt influențabili, acolo «umblă vorba»”
Întrebat despre o eventuală strategie prin care persoanele din mediul rural să fie convinse să meargă să se vaccineze, Rafila spune că în sate există alte obiceiuri și viața se scurge ceva mai încet. El spune că oamenii din mediul rural sunt relativ influențabili, mai ales de „trendseterii locali”. Mai mult, sunt diferențe foarte mari între localități în ceea ce privește vaccinarea, mai explică acesta.
Rafila recomandă ca autoritățile centrale să aibă un parteneriat cu cele locale și să nu politizeze campania de vaccinare.