GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis, despre campania de vaccinare: Cifrele nu sunt mulțumitoare / Avem nevoie de un consens politic – VIDEO
This browser does not support the video element.
Alfred Simonis a vorbit la GÂNDUL LIVE, în cadrul ediției de luni, 12 aprilie, despre campania de vaccinare in România și modul în care este gestionată de către autoritățile competente.
Deputatul social-democrat critică autoritățile române referitor la campania de vaccinare. Acesta a reamintit faptul că 60-70% din populație trebuie vaccinată astfel încât virusul să iasă din circulație. În acest context, social-democrații au solicitat demisia premierului întrucât cifrele referitoare la campania de vaccinare nu sunt „mulțumitoare”.
„35% la 1 iunie nu este o cifră care să ne mulțumească. Vacinurile încep să vinăî. Nu am văzut o campania de informare… Obligația ca stat este să găsești soluții alternative (n.r. referitor la vaccinul AstraZeneca). Ca stat trebuie să găsești soluția să îi vaccinezi pe oameni cu ce doresc. Înțedșleg că la început nu era cu pretenții. Însă dacă oamenii nu vor un anumit tip de vaccin, nu poți să îi obligi, trebuie să le dai soluția pe care o doresc. (…) Eu știu de 60.000 de oameni care s-au răzgândit cu AstraZeneca. (…) Problema este că nu se găsește infrastructura necesară, deși avem un an de când avem acest virus și din decembrie știm că avem vaccin”, a declarat Alfred Simonis.
Alfred Simonis, la Gândul LIVE: „Trebuie să îi convignem pe oameni să se vaccineze cu ce vaccin doresc”
De asemenea, acesta a făcut câteva precizări referitoare și la vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca, care a stârnit controverse după ce au fost raportate mai multe cazuri de tromboză. În acest caz, Alfred Simonis a susținut că este nevoie ca cetățeanul să aibă o alternativă, să se vaccineze cu ce ser dorește.
„Există state care au luat decizia să sisteze anumite vaccinuri și state care au înlocuit vaccinul pentru cine nu voia să îl facă (n.r. AstraZeneca)”, a declarat deputatul la GÂNDUL LIVE.
Deputatul Alfred Simonis susține că este important un consens politic pe tema vaccinării.
„Cu excepția unei forțe minore din Parlament, și acolo o zonă din forță, toată lume asusține nevoie de vaccinare, și puterea și opoziția”, a punctat Alfred Simonis.
De asemenea, acesta critică scena politică pentru faptul că nu s-a reușit reunirea partidelor în jurul temei comune – vaccinarea – și asumarea în mod public a unei direcții comune.
Premeirul Florin Cîțu estima faptul că până la sfârșitul lunii iulie 10 milioane de români ar trebui vaccinați împotriva coronavirusului. Însă, până luni, 12 aprilie, au fost vaccinate aproximativ 2.300.000 de persoane în România.