GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis (PSD), despre proiectul de buget: La Sănătate, Educație și Investiții trebuia bugete mai consistente! / Eliminarea pensiilor speciale, votată în două săptămâni în Parlament – VIDEO

Publicat: 12/02/2021, 12:55
Actualizat: 12/02/2021, 13:59

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a explicat în cadrul ediției de vineri, 12 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, de ce social democrații vor să depună moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, dar și ce modificări ar aduce proiectului de buget. 

„Văzând cum arată acest buget, cred că orice variantă de schimbare a acestui Guvern este oportună față de ceea ce avem. Pe de altă parte, președintele partidului (n.r. Marcel Ciolacu), nu a spus că săptămâna viitoare avem o moțiune de cenzură, ci a spus că în această sesiune, la un moment dat, în momentul în care vom avea perspectiva unei eventuale majorități, evident că se va întâmpla acest lucru. Rolul Opoziției, mai ales când are specialiști și are un program mai coerent, evident, decât cel al majorității actuale, este să încerce să preia frâiele țării și să facă ceea ce actualii guvernanți par incapabili să facă”, a declarat Alfred Simonis.

Simonis, despre bugetul Educației: Este cel mai mic procentual, din PIB, în ultimii 30 de ani

„Este cel mai mic buget al Educației pe care îl avem, procentual, din PIB, în ultimii 30 de ani. Evident că nu s-a făcut niciodată suficient. Și pot recunoaște asta: În Educație și Sănătate ar trebui să facem cu toții mai mult. Însă ce mă deranjează pe mine în mod deosebit este că, deși ni se clamează a fi un buget al dezvoltării, bugetul de Dezvoltare este de 60 de miliarde de lei, unul dintre cele mai mici bugete pe care le-am văzut pentru Dezvoltare, Investiții. Mă deranjează profund faptul că cei în sarcina cărora a căzut această criză economică, pe care noi o anticipam, și am ajuns în această situație deoarece în ultimul an și jumătate Guvernul liberal, condus de Ludovic Orban atunci, și cu Cîțu ministru al Finanțelor, nu a investit în economia românească, nu au existat programe de susținere a economiei, a industriei HoReCa și nu numai. Mă deranjează profund faptul că a căzut în sarcina persoanelor vulnerabile aceasta. Eliminare tichetelor de vacanță, de exemplu, nu doar că afectează economia și industria HoReCa… În primul rând, am văzut că se estimează o colectare mult mai scăzută față de ceea ce avem noi în proiectul de buget. (…) Avem cea mai mică colectare de taxe din Uniunea Eruopeană, înseamnă că avem o problemă. Poate că ar fi bine să fim mai ambițioși, să ne apropiem de media europeană (…) În momentul în care blochezi pensii, blochezi salarii, alocații, investiții și lași marii evazioniști ai țării să continue să fraudeze bugetul de stat, nu înseamnă decât că servești clientela de partid. Altfel nu îmi pot explica. Am auzit vorbindu-se în ultimele săptămâni de eliminarea sporurilor astronomice. Ați mai văzut ceva în buget? Toate sunt prevăzute acolo”, a mai susținut liderul deputaților PSD.

Eliminarea pensiilor speciale

„Haideți să vă garantez eu ceva. În maximum două săptămâni de acum înainte, Parlamentul României va vota eliminarea pensiilor pentru parlamentari. Angajamentul pe care îl fac eu. Proiectul pe care l-am depus săptămâna trecută de eliminare strict a pensiilor parlamentarilor, în primă fază, respectă întru-totul decizia Curții Constituționale, care spune că nu se pot lua la pachet toate, ci trebuie făcute pe rând eliminările. Am început cu parlamentarii, care nu au impact foarte mare în buget, însă, pentru a da semnalul de schimbare, cred că este important ca primii care renunță la pensiile speciale să fie parlamentarii. După aceea, evident, că trebuie împreună să discutăm despre liminare sau impozitare, pentru că în funcție de categorie trebuie să le luăm pe fiecare în parte, tuturor pensiilor. Sunt foarte mulți bani, miliarde de lei în fiecare an”, a explicat Alfred Simonis la GÂNDUL LIVE.

Ce ați mai schimba la proiectul de buget?

„În primul rând bugetul Ministerului Sănătății, în plină pandemia, cred că ar fi trebuit să fie mult mai consistent, bugetul Ministerului Educației, bugetul de Investiții în domenii strategice, o colectare foarte bună, și, dacă e nevoie să se facă eliminări, să nu sufere cei care sunt vulnerabili, ci cei care sunt categorii privilegiate. Vă dau un exemplu, membrii CA și AGA, unii dintre ei, și sunt sute de persoane, poate mii, care au câteva mii de euro pe lună. Poate că cei pe care trebuie să îi recompense actuala majoritate în acest moment când e la guvernare ar putea să nu mai câștige 7.000 de euro ca membru în CA, ci 2.000. Ar fi la fel de mulțumiți pentru că oricum fiind mult și ăia 2.000 pentru că se prezintă la o singură ședință pe lună. În momente de criză, liderii politici se remarcă, oamenii de stat. Dacă vorbim de maimuțoi care ajung în funcții importante își recompensează clientela politică. Eu vorbesc de momente critice, cum este acesta, în care clasa politică trebuie să fie responsabilă. (…) În acest moment nu avem majoritate, de aceea nu vorbim de depunerea moțiunii de cenzură acum. Însă în 2016 am câștigat alegerile cu un scor extrem de mare și în 2018, pe final, Guvernul a fost demis. Se schimbă majoritățile în Parlament. Din păcate, între aceste războaie politice, România suferă”, a mai declarat deputatul PSD.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”