GÂNDUL LIVE. Alin Burcea, CEO agenție de turism: Nu înseamnă că dacă o localitate este carantinată nu poți să te duci. Trebuie să faci o declarație pe proprie răspundere în care să spui unde mergi | VIDEO
This browser does not support the video element.
Alin Burcea, CEO al unei agenții de turism, a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre situația turismului din România, dar și despre destinațiile externe căutate de români.
El a explicat că românii caută acum mai mult destinațiile exotice, în contextul în care prețurile au scăzut față de anii anteriori.
Burcea a mai spus că, în acest moment, multe agenții de turism din România trăiesc din rezerve, dar a menționat și că Guvernul încearcă să ajute aceste companii.
„Rezistăm, așa cum fac cam toate firmele mai mari, din rezerve și din vânzări. Mai vindem câte ceva. Mai puțin în luna noiembrie, e adevărat, ne-a mai ajutat puțin și statul, deci una peste alta, o scoatem la liman până anul viitor și încercăm să vindem acum Revelioane.
În principiu românii caută acum destinații exotice: Maldive, Mauritius, Cuba, Dubai. Tarifele au mai scăzut. Spre exemplu, pentru Egipt, sunt la jumătate, iar Egiptul a mers bine și din punctul de vedere al prețului, pentru că testul, 50 de euro sau 60 sau cât este, cum să zic, față de o reducere de 50%, de la 800 la 400-450, cum zicem noi pe aici prin București „se merită” să dai sumele astea.
Către destinații exotice sunt două-trei chartere din București. Maldive, Zanzibar… În sfârșit am reușit și noi, tour-operatorii, să colaborăm fără fricțiuni în perioada aceasta, ceea ce e un lucru extraordinar pentru piața română, am făcut aceste chartere împreună și ele merg. Toată lumea știe că trebuie să facă testul înainte de plecare, e bine. De exemplu, Zanzibarul nu cere test, dar cei care organizăm charterul am zis să îi rugăm pe turiști să facă testul ca să fie ei safe. Fiind curse directe, nu mai cobori în aeroport, nu mai interacționezi cu alte persoane și noi trebuie să fim primii care să fim atenți la sănătatea oamenilor”, a spus Alin Burcea la GÂNDUL LIVE.
Care este situația turismului în țară?
În privința turismului intern, Burcea a explicat că rezervările au scăzut și din cauza senzației de frică a oamenilor. Cu toate acestea, el susține că ideea de carantinare a localităților nu ar trebui să îi sperie pe turiști.
„Din păcate, totul e la nivel cerebral. Ce înseamnă un oraș sau o zonă carantinată? Normal că oamenii se sperie. Nu înseamnă că nu poți să te duci. Ba da, poți să te duci, dar trebuie să ai o declarație pe proprie răspundere. Noi avem foarte multe cabane, pensiuni și conace pe care le avem la dispoziție și aici se fac rezervări. Într-adevăr, în ultima săptămână, pe România rezervările au mai scăzut pentru că oamenii sunt speriați. Nu prea înțeleg ce înseamnă această carantinare. Dar se poate merge, pentru că tu trebuie să faci o declarație pe proprie răspundere în care să spui unde mergi. Hotelurile de pe Valea Prahovei sunt deschise. Într-adevăr, masa de Revelion așa cum o știm noi, cu dans și petrecere, nu mai este așa cum era, dar este o masă normală, cu o muzică în surdină și fără dans. Se poate și lucrul acesta. Iar în stațiunile balneo și accesul la piscină cu reguli este posibil, acolo unde sunt băi termale.
Nu putem să depășim capacitatea. Dacă o pensiune are 7 camere, nu pot să fie mai mult de 14 oameni. Și evident cu respectarea tuturor regulilor. În ceea ce privește masa, în principiu, regula spune că nu e voie să vină oameni din afară, doar cei care sunt cazați, atât la hoteluri, cât și la pensiuni”, a spus el.
Burcea a adăugat că patronatele din turism au discutat cu Guvernul și ar urma, dacă autoritățile europene vor aproba, ca firmele din domeniu să primească un ajutor de stat.
„Pe partea de sprijin financiar, în momentul de față asociațiile patronale din turism, împreună cu Guvernul, au pus la punct o schemă de ajutor de stat și s-a cerut deja aprobarea la Bruxelles. Practic, noi ar trebui să primim, să fim sprijiniți cu un anumit procent din scădere. Dacă o firmă a avut rulaj de 10 milioane de euro și acum a avut 5, primește un procent din scăderea de 5 milioane de euro. Primim aceste procente ca să reușim să supraviețuim”, a spus Burcea la GÂNDUL LIVE.