Alin Stoica, prefectul Capitalei, a fost invitatul Emmei Zeicescu în ediția de vineri a emisiunii GÂNDUL LIVE.
El a vorbit și despre progamul mall-urilor din Capitală, în contextul închiderii magazinelor în weekend la ora 18:00.
El spune că și mall-urile sunt supuse acelorași restricții și adaugă că reprezentanții acestor centre comerciale l-au asigurat că există inclusiv countere cu care este ținută o evidență a numărului de persoane aflate într-un mall la un moment dat.
Alin Stoica adaugă că în zonele de food court clienții nu pot să consume produse, ci doar să meargă să își ia alimentele necesare, pe care să le consume în altă parte.
Rămâne așa cum arată hotărârea DSU. Obligațiile pentru toată lumea sunt acelea. Modul în care retailerii implementează acele obligații sunt transpuse în acel ghid, pe care l-am discutat și pe care dumnealor și l-au însușit și l-au distribuit chiar ei către toți cei din piață. Acela este un ghid autoimpus de operatorii economici. Nu este neapărat o măsură impusă de stat, ci o măsură discutată, dumnealor au înțeles importanța aplicării acelor măsuri și împreună cu ei am ajuns la concluzia că acest ghid poate să îi ajute”, a spus Stoica la GÂNDUL LIVE.
Întrebat de Emma Zeicescu despre operatorii economici care nu respectă suprafața de 7 metri pătrați per client, prefectul spune că nu a întâlnit astfel de situații, dar recunoaște că este foarte posibil ca acestea să existe.
„Așa pot să vă dau și eu exemplu că am fost într-un mare magazin și se respectă regula. Adică eu nu am văzut aglomerație acolo. E posibil să fie operatori care sunt mai responsabili, alții care sunt mai puțin responsabili. Vor exista și controale în sensul acesta și am și deschidere din partea patronatelor acestor operatori”, a spus Alin Stoica la GÂNDUL LIVE.
De asemenea, prefectul a explicat că în vinerea dinaintea Floriilor și în vinerea dinaintea Paștelui, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00. El spune că măsura a fost luată în urma unor discuții cu retailerii.
Prefectul mai spune că pentru magazinele din România este foarte dificil să îi oblige pe clienți să respecte regulile privind prevenirea îmbolnăvirii, cum ar fi purtarea măștii de protecție.
„Magazinele mari nu pot, și înțeleg lucrul acesta, să atragă atenția și să sancționeze un om care nu respectă, de exemplu, purtatul măștii în magazin. Ar putea să le spună, însă este dificil să îl evacuezi pe clientul respectiv. Măsurile coercitive aparțin statului, în orice fel de stat de drept. Nu aș intra în discuția asta pentru că e clar că forța coercitivă aparține doar statului, e foarte dificil pentru un comerciant”, spune Stoica.
Prefectul a adăugat că i-ar plăcea să existe o acțiune unitară în București și localitățile din Ilfov care au devenit un fel de „cartiere” ale Capitalei.