Avocatul Alina Roșca a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE ce trebuie să facă românii plecați la muncă în Germania dacă nu le sunt respectate condițiile prevăzute în contractele de muncă.
„Nu cred că contractul lor de muncă este sub incidența legii românești. Sunt convinsă că au contract cu agenția care îi trimite acolo la muncă, iar contractul de muncă va fi sub incidența legii germane. Deci, este cam dificil să spun eu ca avocat român cea ar putea face ei acolo în acest caz”, a explicat avocatul Alina Roșca la GÂNDUL LIVE.
Prin urmare, românii care au plecat la muncă în Germania, dar nu numai, trebuie să consulte legile specifice din țara respectivă.
„În practică, orice decizie care se ia împotriva cuiva, poate fi contestată în 45 de zile la instanță (n. r. în România). Este adevărat că instanțele ar putea fi destul de aglomerate după această perioadă, dar, în general, se judecă destul de rapid și am văzut angajați la instituții sau firme foarte mari care au câștigat și au câștigat chiar și despăgubiri.
Plata pentru avocat depinde de la caz la caz. Dar nu este atât de costisitor pe cât se crede și în momentul în care cîștigi procesul îți recuperezi și cheltuielile de judecată, deci firma îți plăteșe avocatul, iar dacă ai cîștig de cauză și ajungi la un avocat bun și onest car eîți spun care sunt șansele tale de a căștiga, eu am toată încrederea că poți câștiga. Avem în practică cazuri câștigate”, a mai explicat avocatul în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.
Mai mulți români au plecat drept munciztori sezonieri în diferite țări din Europa, însă unii dintre ei susțin că nu le sunt respectate contractele și respectiv promisiunile în ceea ce privește condițiile de muncă în contextul pandemiei de coronavirus.