Directorul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, medicul Alis Grasu, a declarat luni la GÂNDUL LIVE că perioada în care România s-a aflat în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19 a fost una dificilă pentru personalul medical, însă prin adoptarea unor măsuri riguroase de protecție s-a reușit limitarea numărului de cadre medicale de pe ambulanță diagnosticate cu această boală.
Totodată, medicul a mai spus că personalul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov se află în continuare în alertă.
„A fost o perioadă grea, ca de obicei, mai ales că s-a lucrat în condiții deosebite. Cu prudență maximă, cu măsuri speciale de protecție a personalului, astfel încât s-au putut evita îmbolnăvirile în rândul personalului. Numărul persoanelor contaminate în această perioadă (în rândul personalului SABIF, n. red.) a fost relativ mic, vorbim de 15 persoane din data de 26 februarie până astăzi. Nu putem vorbi de un moment foarte complicat. S-a lucrat mult, ca de obicei, doar că, de data aceasta, condițiile fiind diferite, s-a lucrat sub o oarecare tensiune. Personalul a fost și este în alertă permanentă. Se iau măsuri speciale de protecție. A sporit grija, atât pentru personal, dar mai ales pentru pacienți”, a declarat medicul Alis Grasu la GÂNDUL LIVE.
Dr. Alis Grasu a mai spus că s-au înregistrat peste 42.000 de apeluri la 112 în perioada stării de urgență, aproape un sfert dintre acestea fiind legate de COVID-19. De asemenea, aproape 1.000 de oameni au sunat la 112 pentru a solicita informații.
„Pe lângă cele 10.690 de solicitări pentru COVID-19, au fost și 941 de solicitări pentru informații, dar au fost și 4.260 de recoltări de probe. A fost și acordată asistență medicală de urgență pentru cei aflați în izolare.. Dar au existat și motivele pentru care se cheamă în mod obișnuit ambulanța: accidente rutiere, alergii, arsuri termice, accidente vasculare cerebrale, căderi de la înălțime și alte accidente, cefalee, hipertensiune, durere toracică, infarct miocardic și, bineînțeles, febră”, a spus directorul SABIF, Alis Grasu, la GÂNDUL LIVE.
Aceasta a mai declarat că numărul persoanelor care au avut nevoie de intervenția personalului de pe ambulanță din cauza consumului excesiv de alcool nu a fost foarte mare, raportat la perioadele obișnuite.
„Există și stări de intoxicație etanolică. Nu au fost foarte multe, dacă ne raportăm la totalul de solicitări și la populația căreia noi îi acordăm asistență medicală de urgență. Dacă au consumat mai mult alcool, probabil nu au consumat atât de mult încât să aibă nevoie să cheme ambulanța”, a declarat medicul în emisiunea prezentată de Emma Zeicescu.
România a înregistrat 17.036 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar 1.107 persoane și-au pierdut viața până acum din cauza COVID-19, potrivit datelor publicate luni de Grupul de Comunicare Strategică.