Andreea Marin vorbește în ediția de vineri, 30 octombrie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre tragedia de la Clubul Colectiv, care s-a petrecut în urmă cu cinci ani, și despre cum a evoluat societatea, dar nu numai, după evenimentul care a marcat o generație și a produs drame dureroase în rândul supraviețuitorilor și a cunoștințelor celor care au decedat în acea noapte cumplită. De asemenea, aceasta a făcut câteva precizări și despre cum și cât s-a schimbat societatea după cumplita tragedie, făcând trimitere la ce se întâmplă în prezent, în contextul pandemiei de coronavirus.
„Din păcate au cunsocut părinți care au pierdut… unii dintre ei singurul copil. Am fost implicată atunci, imediat după, în strângerea de fonduri pentru ajutorarea lor, am cunoscut și o parte neplăcută din oameni, care chiar în momente grele ca acela nu simt că trebuie să fie sensibili. Asta e. Asta este țara în care trăim, și cu bune, și cu rele. E foarte dureroasă această zi, nu doar pentru cei care au pierdut pe cineva în familie, ci pentru orice om sensibil și căruia îi pasă. Și e foarte dureros faptul că lucrurile nu s-au schimbat prea mult, așa cum am tot auzit promisiuni la vremea aceea”, a declarat realizatoarea TV.
„Unii oameni s-au schimbat pentru că au deja un fond bun și pentru că își doresc asta – să fie în fiecare zi mai buni. Alții par că nu sunt mișcați de orice s-ar întâmpla. Și asta se poate observa și în perioada de pandemie – practic, mii de oameni și-au pierdut viața, alții suferă pe patul de spital, și cu toate astea sunt niște oameni care par că nu le pasă să respecte niște reguli simple astfel încât să trecem odată cu toții mai ușor peste această perioadă. Pentru unii, nimic nu e destul de convingător ca să producă schimbarea. Pentru unii nici nu e nevoie de ceva grav pentru ca lucrurile să meargă din bine în mai bine, zi de zi, pentru că au acea sămânță de bine în ei. (…) Eu îi caut pe cei care sunt constructivi și pun umărul alături de ei. Nu mai stau să mă întreb de ce unii sunt așa, nici nu am cum să îi înțeleg. Nu suntem, clar, de aceeași parte a baricadei, nici nu vreau să creez o breșă între unii sau alții. (…) Caut să gândesc constructiv.”, a declarat Andreea Marin la GÂNDUL LIVE.
30 octombrie 2015. Ziua care în urmă cu cinci ani a schimbat România pentru totdeauna. Jumătate de deceniu s-a scurs deja de la tragedia care continuă să fie o rană deschisă pentru România: COLECTIV. Un cuvânt greu de pronunțat astăzi care a scos în stradă românii cu miile. Atunci, mulțimea furioasă a strigat pentru prima dată: „Corupția ucide”. Guvernul Ponta a picat la presiunea străzii. 64 dintre ei nu au supraviețuit flăcărilor și substanțelor nocive inhalate. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață: supraviețuitori, părinți, frați, surori, medici, polițiști, asistene, prieteni, pompieri.
„Nu văzusem niciodată atâtea cadavre la un loc și mai ales atâția tineri” este mărturia lui Florian Eniță, cel care a coordonat cercetarea la fața locului în tragedia Colectiv. Fostul comisar-șef de la Serviciul Omoruri a vorbit în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO despre cea mai grea cercetare din cariera sa: fără lumină naturală, cu ajutorul unor generatoare electrice, polițiștii de la Omoruri au adunat săptămâni întregi obiecte și probe din incendiul de la Fabrica Pionierul.
În noaptea de 30 octombrie 2015, Florian Eniță era acasă. A deschis televizorul și a văzut câteva imagini de la Fabrica Pionierul. Știrile începuseră să curgă pe toate posturile de televiziune: „Incendiu la Fabrica Pionierul. Sunt și doi morți”, scria alarmant pe burtierele posturilor de televiziune… (CITIȚI MAI MULTE DETALII AICI)