GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, despre proiectul MS privind începerea școlii: Nu are nimeni o soluție perfectă. / Nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, despre proiectul MS privind începerea școlii: Nu are nimeni o soluție perfectă. / Nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă
Andrei Baciu, intervenție la Gândul Live
Publicat: 19/08/2020, 13:57
Actualizat: 19/08/2020, 14:23

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, la Gândul Live, că măsurile propuse pentru începerea anului școlar sunt gândite ca un punct de plecare pentru reglementarea unei activități care trebuie să fie reluate, contextul fiind considerat unul favorabil. Baciu a făcut apel la respectarea normelor, sublinind că aceste eforturi trebuie făcute pe o perioadă limitată de timp, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament antiviral eficient.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a fost invitat, la Gândul Live, să detalieze măsurile incluse în proiectul de ordin privind începerea școlii, publicat marți seara pe site-un instituției.

„Trebuie să vedem lucrurile puțin în ansamblu, pentru că, până la urma urmei, vorbim de o activitate care trebuie începută, într-un fel sau alt fel, la fel se întâmplă în oricare altă țară de pe planeta asta. Din acest punct de vedere trebuie să vedem cea mai buna modalitate de a reîncepe activitatea școlară. Proiectul de ordin este pus în procedură de transparență pe site-ul Ministerului, pe cale de consecință este un punct de plecare și orice fel de sugestii și recomandări sunt binevenite”, a spus Andrei Baciu, la Gândul Live.

Baciu: „Ține de fiecare dintre noi să înțelegem, să ne adaptăm la aceste noi vremuri”

Potrivit secretarului de stat, documentul reprezintă un cadru care să dea un punct de plecare care să organizeze toată activitatea, de la pregătirea și intrarea efectivă în locație, până la intrarea în sălile de clasă, cum se petrece tot triajul observațional, epidemiologic, măsuri de curățenie și pregătire în primul rând a set-up-ului (organizarea – n.r.) școlar, după care toată interacțiunea din timpul orelor, din pauze, toată interacțiunea între elevi, studenți, profesori și așa mai departe.

„Cred că este important să vedem lucrurile din perspectiva în care trăim cu toții aceste vremuri cu acest nou tip de coronavirus la nivel global. Avem două variante la îndemână: una, să vedem lucrurile oareșicumva și să nu acceptăm realitatea, văzând fiecare regulă dificilă și, mă rog, trăind și expandând această persoectivă, și, a doua variantă, să încercăm să ne facem viața mai ușoară, să ne adaptăm la noua realitate. Așa se întâmplă peste tot. Și în alte țări există recomandări, unele cu caracter obligatoriu. Deci, până la urma urmei, ține de fiecare dintre noi să înțelegem, să ne adaptăm la aceste noi vremuri”, a declarat Andrei Baciu, la Gândul Live.

„Ce au făcut Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, au venit cu niște recomandări pentru a putea crea o situație uniformă. Variază lucrurile de la o școală la alta, de la o localitate la alta, de la o regiune la alta. Este evident că conducerea universităților școalare cunoaște cel mai bine particularitățile date de infrastructură, date de capacitatea resursei umane, numărul de elevi, numărul de profesori, împreună cu direcțiile de sănătate publică, care au specialiști care să analzieze situația epidemiologică la nivel regional și cu comitetele județene pentru situații de urgență vor analiza și vor propune și lua aceste decizii. Evident că lucrurile variază de la o localitate la alta și, pe cale de consecință e cumva natural și firesc că deciziile să le ia cei care cunosc cel mai bine particularitățile locale”, a precizat secretarul de stat.

„Perspectivele de astăzi sunt, totuși, pozitive, favorabile”

„E o situație complicată peste tot. Am avut posibilitatea să văd la sfârșitul anului școlar trecut cum se petrec lucrurile în câteva țări europene și din regiune și am văzut că nu e un lucru deloc simplu, sisteme de educație mult mai performante au avut reale dificultăți în a-l gestiona. Nu are nimeni o soluție perfectă pentru această nouă etapă în care trăim. Până o să avem un vaccin sau un tratament antiviral eficient, trebuie să ne adaptăm. Perspectivele de astăzi sunt, totuși, pozitive, favorabile și mare parte din experți speră să avem un vaccin cât mai repede, în 2021”, a precizat secretarul de stat.

„Deci nu va trebui să facem aceste eforturi o viață întreagă de acum încolo. Sunt eforturi reale, care ne schimbă de fapt viața, însă trebuie să le facem în primul rând în beneficiul nostru, pentru sănătatatea noastră, și, doi, pentru o perioadă finită, limitată de timp. Cu cât ne adaptăm și vedem lucrurile din această perspectivă și menținem și promovăm aceste comportamente într-o măsură mai mare, cu atât vom fi noi mai sănătoși, pornind de la comunitățile mici, locale, la comunitatea națională, pentru că și aceste aspecte ne influențează viața individuală, a fiecăruia dintre noi”, a conchis Andrei Baciu, la Gândul Live.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer