Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Acum nu există o rată de transmitere extinsă la nivelul întregii societăți / Responsabilitatea individuală va fi foarte importantă după 15 mai

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Acum nu există o rată de transmitere extinsă la nivelul întregii societăți / Responsabilitatea individuală va fi foarte importantă după 15 mai

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat, într-o intervenție la Gândul Live, importanța unui comportament individual responsabil, așa cum mulți români l-au arătat, și după data de 15 mai, când se vor relaxa, gradual, restricțiile impuse prin ordonanțe militare pentru gestionarea răspândirii noului coronavirus.

„Esența problemei rezidă în următorul aspect: trebuie păstrată o balanță între capacitatea spitalelor, a sistemului de sănătate de a trata pacienții cu simptomatologie ușoară, medie, critică și măsurile sociale care limitează și care rup lanțul de transmitere virală. Până în momentul de față, toate măsurile care au fost luate, impuse, au avut strict această menire, de a creea aceste reguli de distanțare socială care să ducă la ruperea lanțului de transmitere virală astfel încât să nu avem o pantă ascendentă, un număr mare de persoane nou îmbolnăvite într-o perioadă scurtă de timp, pe care sistemul de sănătate să nu poate să le trateze, să le absoarbă”, a declarat Andrei Baciu, la Gândul Live.

„Din acest punct de vedere în continuare suntem pe o pantă ascendentă. Vorbim, sigur, de câteva măsuri care se vor luat după data de 15 mai, însă este esențial să înțelegem această relație de cauzalitate: transmiterea virală știm cu toții cum se face și agresivitatea virală, care e diferită pentru fiecare grupă de vârstă, se agravează pentru pacienți mai vârstnici, care au și comorbidități. Însă măsurile luate după 15 mai vor fi luate în urma unei analize foarte precise, analiză care deja a început, însă vom vedea că și după această dată fiecare măsură va fi analizată în funcție de momentul la care se ia respectiva măsură, de punctul epidemiologic în care ne aflăm în respectivul moment. Măsurile vor avea un aspect gradual, pentru că e important să vezi și rezultatul acelor măsuri”, a detaliat Andrei Baciu.

„Extraordinar de important: dacă până acum acest lanț de transmitere virală era cumva fragmentat grație măsurilor pe care mare parte dintre români le-au respectat cu maximă strictețe, după 15 mai, odată cu începerea acestei perioade în care se vor mai relaxa anumite măsuri, va depinde mult mai mult de responsabilitatea comportamentelor noastre, de precizia și riguriozitatea cu care vom menține măsurile de igienă personală, măsurile de distanțare socială, pentru că acestea vor fi cele care vor genera rata de transmitere virală în societate. În momentul de față nu există o rată de transmitere extinsă la nivelul întregii societăți”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit lui Andrei Baciu, însumat, numărul de cazuri existente în focare – în Suceava, Arad, Hunedoara, Galați – reprezintă 30 – 40, chiar 50% din cazurile complexe, severe.

„Putem să tragem următoarea concluzie: nu este neapărat necesar să crească foarte mult la nivelul întregii societăți relaxarea cu privire la măsurile de distanțare socială, ci, dimpotrivă, câteva focare cumulat pot să genereze o situație pe care sistemul de sănătate din România să aibă dificultăți în a o manageria. Din acest punct de vedere, responsabilitatea individuală va fi foarte importantă după 15 mai, însă până atunci rămânem în continuare acasă, e foarte important, chit că a fost o perioadă dificilă, este un nou stil de viață, toată lumea s-a schimbat, sunt deja câteva săptămâni de o viață altfel. Mai trebuie să facem acest efort până pe data de 15 mai pentru a avea un număr cât mai mic de cazuri și pentru a putea pregăti și perioada imediat următoare de o manieră cât mai bună și pentru a ave un număr mai mic de cazuri, dar și pentru a eficientiza sistemul acolo unde se poate”, a subliniat Andrei Baciu.

Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.616 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.404 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 650 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele