Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Gestionarea pandemiei trebuie făcută înainte de a ne infecta și a ajunge în spital. Toate alocările de paturi pentru pacienții cu SARS-CoV-2 se fac în detrimentul celor cu alte patologii | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Gestionarea pandemiei trebuie făcută înainte de a ne infecta și a ajunge în spital. Toate alocările de paturi pentru pacienții cu SARS-CoV-2 se fac în detrimentul celor cu alte patologii | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Gestionarea pandemiei trebuie făcută înainte de a ne infecta și a ajunge în spital. Toate alocările de paturi pentru pacienții cu SARS-CoV-2 se fac în detrimentul celor cu alte patologii | VIDEO

Secretarul de stat în cadrul Ministerul Sănătății, a declarat vineri, la GÂNDUL LIVE, că este important ca populația să înțeleagă faptul că pandemia se gestionează cel mai bine prin prevenție.

El a explicat că dacă oamenii respectă regulile pentru prevenirea îmbolnăvirii atunci sistemul medical va putea gestiona mai bine cazurile prioritare, pentru că o creștere a numărului de pacienți înseamnă o îngreunare a muncii cadrelor medicale.

„Trebuie să ținem cont și de percepția pe care o aveam în februarie-martie, când ne uitam ce se întâmplă în Italia, în Spania, în alte țări și premisele celor mai mulți experți nu erau atât de favorabile. Sigur, România a reușit să depășească cu bine acest prim moment, ulterior am avut o perioadă de câteva săptămâni fără instrumente la îndemână, ceea ce a dus la o creștere a numărului de cazuri, iar în ultimele 2-3 săptămâni s-a stabilizat situația și nu mai avem acest fenomen accelerat de creștere a numărului de cazuri. Avem undeva la 1.300 – 1.500 de cazuri noi pe zi. Sigur, cu toții ne-am dori un număr cât mai mic de cazuri, până la apariția unui vaccin și cât mai puțini să treacă prin boală și să căpătăm această imunitate de grup cu ajutorul unui vaccin, nu prin trecerea prin boală. Însă toate aceste lucruri țin de faza pre-spital. În spital vedem cum se întâmplă lucrurile, nu este simplu deloc să gestionezi un astfel de moment, la Terapie Intensivă s-a depășit deja pragul psihologic de 500 de locuri, toate acestea după jumătate de an de eforturi susținute din partea echipelor medicale, deci când se ajunge în spital lucrurile încep să fie din ce în ce mai complexe și mai dificile. Gestionarea pandemiei, gestionarea numărului de cazuri se face până să ajungi în spital și până să te infectezi. Aici trebuie să fim atenți, la cum ne comportăm cu alte persoane, în spațiul public”, a spus Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

Andrei Baciu: Haideți să ajutăm medicii, să nu aglomerăm spitalele

Andrei Baciu a mai adăugat că medicii au lucrat foarte mult și în condiții foarte dificile în ultimele șase luni și a făcut apel la cetățeni să respecte regulile pentru a nu pune o presiune și mai mare pe aceștia.

„Ne-am obișnuit foarte mult cu aceste cifre zilnice, a devenit un subiect de discuție pentru că este o situație critică. Însă asta ne face, poate, să ne desensibilizăm cu privire la seriozitatea subiectului. Trebuie să ne gândim că 5-6% din cazurile pe care le avem în fiecare zi ajung la Terapie Intensivă. La Terapie Intensivă vorbim de pacienți critici. O parte dintre aceștia ajung să fie ventilați mecanic. Este o situație foarte dificilă pentru pacienții respectivi. Nu e nici pe departe o joacă. Dacă este să vorbim din perspectiva medicală, lucrurile sunt foarte complexe, pentru că vorbim de o echipă medicală care lucrează de șase luni la foc continuu, sunt echipați din cap până în picioare, există proceduri foarte clare de echipare și dezechipare, cei mai mulți stau chiar tot programul echipați așa. Să ai un asemenea program câteva săptămâni e un efort mare. Să îl faci jumătate de an, ajungi să fii într-o stare avansată de oboseală. Medicii vor continua să facă toate aceste eforturi. Haideți să îi ajutăm, să nu aglomerăm spitalele. La fel de important este să ținem cont de eforturile medicilor”, a spus secretarul de stat.

Andrei Baciu: Alocarea de paturi și alte resurse pentru pacienții cu COVID se face în detrimentul celor cu alte patologii

Oficialul a mai declarat că orice resursă alocată pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 înseamnă o reducere a resurselor dedicate pacienților care suferă de alte afecțiuni.

„În momentul când trebuie să aloci o secție de Terapie Intensivă pentru pacienții cu SARS-CoV-2 este evident că în respectiva secție nu mai poți trata alte tipuri de bolnavi. Deci toate alocările de paturi, ventilatoare, tot ce înseamnă echipamente pentru pacientul critic plus resursa umană care să deservească acești pacienți se fac în detrimentul altor patologii. A fost o perioadă în care s-a putut face acest lucru și medicii au fost cei care au evaluat care sunt problemele medicale care pot fi temporizate. Însă nu poți face asta la nesfârșit. Trebuie să ținem cont și de faptul că o creștere a numărului de cazuri vine la pachet cu o translocare a paturilor și secțiilor, în detrimentul celorlalte patologii”, a spus Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

El a mai recomandat ca, odată cu deschiderea restaurantelor, oamenii să fie atenți la modul în care se comportă și să respecte regulile, pentru a evita o nouă creștere a numărului de cazuri.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, el a explicat că toate statele care au redeschis unitățile de învățământ s-au confruntat cu probleme, iar acestea ar putea să apară și în România, însă direcțiile de sănătate publică din țară vor supraveghea situația.

„Sigur, și în cazul activităților școlare, direcțiile de sănătate publică au cele mai bune informații și la nivel județean se va face o discuție cu Comitetul pentru Situații de Urgență și se vor lua decizii locale, cum este normal. Poate există imperfecțiuni la nivelul anumitor DSP-uri, dar și aici trebuie să ținem cont de condițiile pre-existente din DSP-uri. Și nu este ușor să faci față la o activitate atât de complexă pe o perioadă atât de lungă de timp.

Cred că și în cazul școlilor trebuie să menționăm faptul că deschiderea acestora reprezintă o provocare pentru orice societate. Societățile cele mai performante au avut și ele neplăceri. Cel mai recent exemplu este cel din Berlin de săptămâna trecută. Toate țările care au deschis școlile au avut noi cazuri la nivelul unităților școlare. Există o probabilitate și la noi. Dar este extrem de important felul în care ne raportăm noi. Este importantă și cunoașterea părții de organizare, însă regulile pe care le-au recomandat experții din Ministerul Sănătății sunt bazate pe aceleași principii pe care au fost făcute și celelalte recomandări. Deci este esențială respectarea lor. Legat de măști, sigur că această procedură va fi finalizată și vor ajunge măștile la toți cei care au nevoie, însă trebuie să menționăm două aspecte: partea de achiziții este gestionată de o manieră mai greoaie și vedem aici și necesitatea unui cadru juridic. Se întârzie din motive administrative, birocratice, care nu ar trebui să existe. Al doilea element este rolul administrațiilor locale în gestiunea și managementul școlar. Trebuie să fie un efort colectiv al autorităților centrale și locale”, a spus Andrei Baciu.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele