GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în MS: Obiectivul imediat trebuie să fie frânarea acestei creșteri galopante

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în MS: Obiectivul imediat trebuie să fie frânarea acestei creșteri galopante
Andrei Baciu, intervenție la GÂNDUL LIVE
Publicat: 15/10/2020, 13:57
Actualizat: 15/10/2020, 16:06

În contextul unei creșteri susținute a numărului de infectări cu noul coronavirus în ultimele zile, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, invitat la GÂNDUL LIVE, face apel, din nou, la respectarea normelor de protecție.

„Ce este important este să facem toate eforturile să nu existe o continuitate accelerată, să nu continue să crească numărul de cazuri în felul în care a crescut până acum, acesta trebuie să fie obiectivul imediat, de a frâna aceast creștere galopantă a dinamicii epidemiologice”, a declarat Andrei Baciu, la GÂNDUL LIVE.

„O creștere accelerată, mare, într-o scurtă perioadă de timp, va avea efecte semnificative asupra sitemului de sănătate”

„Cunoaștem cu toții măsurile până la apariția unui vaccin care să neutralizeze virusul, acestea sunt singurele care pot opri, pot rupe lanțul de transmitere virală”, a spus Baciu, care a detaliat ultimele măsuri stabilite de autorități, în funcție de incidența în localitate.

„Vedem foarte usor care este impactul acțiunilor noastre și cât de mult se reverberează toate comportamentele pe care le avem, sunt câteva borne, de la 1,5/1.000, la 3/1.000 de unde se modifică progresiv, în oglindă, proporțional cu dinamica epidemiologică și măsurile de sănătate publică care au menirea de a controla dinamica epidemiologică”, a explicat secretarul de stat în MS.

„Cel mai important lucru este să oprim această creștere, să nu există o creștere accelerată, mare, într-o scurtă perioadă de timp, care va avea efecte semnificative asupra sitemului de sănătate”, a subliniat Baciu.

Întrebat despre scandalul declanșat de pelerinii de la Iași, de la moaștele Sfintei Parascheva, despre măsurile care trebuiau luate și riscul unei infectări în masă, Andrei Baciu a declarat că este de părere că „e mai important să ne mobilizăm în a populariza o schimbare de paradigmă, o schimbare de abordare”.

„Vrem, nu vrem, suntem în situația asta, nu și-a dorit nimeni apariția acestui nou tip de virus și distribuția acestuia la acest nivel și apariția acestei pandemii. Ce putem să facem acum este să ne adaptăm acestei situații indiferent de activitățile pe care le facem”, a comentat secretarul de stat.

„Am văzut cu toții aceste imagini, este evident pentru oricine deja care este interacțiunea și cum se transmite virusul, masca este extrem, extrem de importantă, sunt reguli clare pentru fiecare localitate. Impactul nerespectării acestor chestiuni îl vedem foarte rapid, în 10 zile, două săptămâni. Este într-adevăr o imagine care presupune o înțelege mai amplă, însă ideea de bază este aceasta: indiferent de activitățile pe care le facem, să ne adaptăm acestei noi paradigme, acestui nou tip de coronavirus păstrând cele trei măsuri de aur”, a subliniat Baciu.

Măsuri pregătite pentru toate scenariile

Secretarul de stat a explicat că la nivelul instituției sunt în analiză toate scenariile epidemiologice posibile, există mecanisme și măsuri pregătite pentru fiecare scenariu, se urmărește îndeaproape situația epidemiologică și se întreprind acțiuni proporționale.

În ultimele 24 de ore au fost 4.013  cazuri noi de COVID-19  din 29.646 au fost efectuate în ultimele 24 de ore. Alți  73 de români au murit din cauza COVID-19, în timp ce la terapie intensivă sunt internați  721 de pacienți, un nou număr record. În Capitală se înregistrează un nou record de infectări – 777, potrivit raportării de joi a Grupului de Comunicare Strategică.

În total, până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 125.009 pacienți au fost declarați vindecați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac:...
Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din...
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de...
Câte ore pe noapte trebuie să dormim, de fapt, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Cine este Mike Tyson, considerat "Cel mai rău om din lume"
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate