Prima pagină » Gândul Live! » Gândul Live. Andrei Dumitrescu despre explicatiile șefului Poliției Române: ”Șeful Poliției Române recunoaște incapacitatea subalternilor. Asta mi se pare foarte grav/ Poliția Română a încercat să facă imediat o acțiune de imagine”

Gândul Live. Andrei Dumitrescu despre explicatiile șefului Poliției Române: ”Șeful Poliției Române recunoaște incapacitatea subalternilor. Asta mi se pare foarte grav/ Poliția Română a încercat să facă imediat o acțiune de imagine”

Andrei Dumitrescu a vorbit la Gândul Live despre declarațiile șefului Poliției Române cu privire la întâlnirea nocturnă dinaintea înmormântării lui Emi Pian. Jurnalistul Gândul a spus că ”au fost de bun simt”, însă recunoașterea târzie este problematica. Andrei Dumitrescu a explicat care sunt motivele care au stat la baza acțiunii Poliției Române de a negocia, însă a enumerat și minusurile dovedite de autorități în gestionarea înmormântării decedatului Emi Pian. 

Andrei Dumitrescu: ”Declarațiile șefului Poliției Române mi s-au părut de bun simt. Problema este că au recunoscut foarte târziu”

Declarațiile șefului Poliției Române mi s-au părut de bun simt. O acțiune preventivă nu este greșită, pentru că, ideal este să previi. Problema este că au recunoscut foarte târziu negocierea cu liderii clanului Pian, iar prezența șefului Poliției Române le-a dat o importantă foarte mare și de aceea îl vedem pe domnul Gongoi că spune: «Băi, Velea!»Se adresează așa pentru că șeful Poliției Române a venit să-i roage să-l îngroape pe Pian mai devreme. De fapt, asta s-a contestat de la început: șeful Poliției Române nu trebuia să ajungă în situația să negocieze cu niște oameni care ar fi trebuit să vorbească cu cel mult, șeful Poliției de Sector. Li s-au dat foarte multă importantă”.

Andrei Dumitrescu spune că Poliția a acționat astfel din două motive: pentru a evita un conflict și pentru că imaginile ulterioare de la înmormântare ”să nu facă înconjurul Europei”

Jurnalistul Andrei Dumitrescu: ”Șeful Poliției Române recunoaște incapacitatea subalternilor. Asta mi se pare foarte grav”

”Politia  fost într-o situație foarte complicată, pentru că familia risca să aibă o reacție agresivă. Riscau să intre cu mascații peste ei să-i scoată de acolo. Cred că nu își dorea nimeni să vadă imagini cu niște mascații cum scot niște interlopi de la o înmormântare care să facă înconjurul Europei. Cei care trebuia să intervină erau cei de la DSP, cel puțin așa au spus ei. Faptul că curtea era plină, iar  ei păzeau intrarea prin care nu intra nimeni, face parte din lanțul de gafe care l-au adus pe șeful Poliției Române acolo. Pentru că el a recunoscut la un moment dat, în cadrul unei întâlniri informale cu presa, că a fost necesar să se întâlnească, în contextul în care ceilalți, adică subalternii din Poliția Capitalei, erau niște oameni fără experiență, că șeful Poliției Capitalei este un domn din provincie care nu cunoaște problemele din București, iar ceilalți ar fi mult prea tineri. El recunoaște incapacitatea a subalternilor. Asta mi se pare foarte grav”.

Andrei Dumitrescu spune că Poliția Română a evitat un scandal mediatic, însă această decizie a fost una greșită. Gafele făcute de-a lungul timpului de Poliția Române au condus la secretomanie.

Dumitrescu: ”Poliția Română s-a ferit de un scandal mediatic”

”Ei (Poliția Română) s-au ferit de un scandal mediatic sau cel puțîn nu au recunoscut când cineva punea problema de apariția unor imagini și au ridicat niște suspiciuni cu privire la autoritatea Poliției sau că au ceva de ascuns. 

Cred că aceste lupte interne din Poliția Capitalei nu fac bine, în primul rând, instituției. Știe toată lumea că lupta se da între o parte a Poliției și Serviciul Omoruri, iar această ciocnire dintre structuri a dus la secretomanie”.

Andrei Dumitrescu spune că comportamentul Poliției Române de a negocia cu comunitățile sau cu persoanele implicate într-o anumită speță este ”un mod de lucru vechi”, iar principalul criteriu de negociere, în viziunea acestuia, este ”etnia, reguli la care Poliția Română a trebuit să se raporteze”.

”Pe fondul acestui scandal mediatic, s-au făcut niște greșeli, una dintre ele este nerecunoașterea unei negocieri cu liderii clanului Pian. Ca să vină acum șeful Poliției să ascundă un mod de lucru al autorităților care ține încă din anii 1990, cu o anumită etnie care funcționează după reguli relativ paralele la care ei au trebuit să se raporteze”. 

Jurnalistul Dumitrescu: ”Poliția Română a încercat să facă imediat o acțiune de imagine”

Andrei Dumitrescu spune că ceea ce a fost important pentru Poliție a fost problema de imagine, prin anunțarea celor 33 de percheziții în scop preventiv, dar care nu au primit autorizație din partea judecătorilor, acțiuni care ”nu mai pot fi făcute în anul 2020”.

”Principalul pierzatorul este cetățeanul. Polițiștii sunt revoltați de ceea ce s-a întâmplat.

Ar trebui să trecem la fapte. Șeful Poliției Române spunea că au fost efectuate 33 de percheziții care trebuiau să aibă loc în scop preventiv, dar nu au primit autorizație din partea judecătorilor. Ei au încercat să facă imediat o actiune de imagine, intrând peste oameni, dar nu se mai pot face în anul 2020, iar în instanța nu au fost susținute”.