Afacerile din domeniul educației sunt afectate de decizia anunțată de Monica Anisie și de Klaus Iohannis de a nu mai deschide fizic școlile în acest an școlar. Oana Moraru, proprietarul unei școli private, a declarat la Gândul Live că șomajul tehnic este valabil pentru o perioadă scurtă, iar sectorul de afaceri pe care îl reprezintă va muri, ceea ce va însemna o lipsă anuală considerabilă de contribuții la Stat.
Antreprenoarea Oana Moraru a militat pentru redeschiderea școlilor, în condiția implementării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
„Noi ne-am făcut niște proceduie pe care le-am înaintat Ministerului acum 2 săptămâni. Nu e vorba despre întoarcerea tuturor copiilor la școală, ci revenirea lor alternativă cu distanțare, cu măști de protecție și vizier. Nu am face asta decât după ce autoritățile vor spune că riscul a scăzut”, a declarant Oana Moraru la Gândul Live.
Antreprenoarea este de părere că autoritățile nu au nicio garanție că în luna septembrie pericolul de infectare cu noul coronavirus va scădea, iar școlile vor putea fi redeschise. Oana Moraru atrage atenția asupra faptului că nu numai școlile private sunt afectate, ci și părinții care treui să meargă la serviciu și nu au cu cine să-și lase copiii.
„Suntem o asociație a școlilor particulare. Am analizat deciziile în contextul mai mare al tuturor afacerilor din România că nu e vorba numai despre școli, este vorba și despre părnții acestor sute de mii de copii care rămân acasă și n-au cu cine rămâne pentru că părinții lor dacă nu se întorc la serviciu avem o altă problemă economică enromă pe care România nu și-o mai permite. Înțeleg riscul bolii, numai că declarația președintelui și a ministrului Educației este incompletă. Ei au zis că ne întoarcem din septembrie în condițiile în care toți specialiștii spun că este farte posibil să existe un val și mai virulent al acestui virus în tomană, cuplat cu alți viruși de sezon. Nu știm încă noi, cei din învățământul privat și părinții care ne reprezintă care sunt riscurile din tomană să revenim și de ce sunt mai mici decât cele de acum, din timpul verii care, sub o formă foarte bine controlată, 10 copii la clasă, cum s-au schițat niște criteria de revenire. Noi, cei din domenmiul privat am putea să lucrăm pentru a lua din presiunile de pe umerii părinților care trebuie să se întoarcă la serviciu. Nu înțelegem cum sunt părinții asigurați că situația se va îmbunătăți în luna septembrie”, a declarat antreprenorul.
Oana Moraru susține că școala ei predă cursuri online, însă cheltuielile nu sunt susținute:
„S-au mutat studiile în online, dar chletuielie noastre cu personalul, cu chiriile nu sunt susținute de contribuțiile părinților pentru studiile online. Sistemul particular de învățământ în România va muri după această perioadă. 150.000de copii vor fi nevoiți să se întoarcă în sistemul de stat. Va fi și o contribuție a noastră lipsă de 2,5 miliarde la bugetul de stat. Nu am văzut o strategie de restartare a economiei. Toate autoritățile spun să mai stăm”, a declarat antreprenorul la Gândul Live.