Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Avocatul Alina Roșca explică: Cum este protejat angajatul în timpul crizei provocate de coronavirus

GÂNDUL LIVE. Avocatul Alina Roșca explică: Cum este protejat angajatul în timpul crizei provocate de coronavirus

Avocatul Alina Roșca a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE cum este protejat angajatul în timp pandemiei de coronavirus, precizând faptul că nu se pot face moficări în contract de către angajator decât cu acordul celeilalte părți.  

Cum este protejat angajatul în timpul crizei provocate de coronavirus

„ (n. r. Angajatul) Nu poate fi abuzat pentru că contractul nu poate fi modificat fără acordul nostru. Singurele modificări care se pot aduce sunt trimiterea în șomaj tehnic, despre care vorbeam mai devreme, sau reducerea timpului de muncă de la 5 zile de muncă la 4 zile, cu reducerea salariului.

Orice altă modificare, să spunem că suntem concediați sau ni se reduce timpul de lucru la jumătate sau o normă minimă, trebuie să implice și acordul nostru”, a explicat avocatul la GÂNDUL LIVE.

„Angajatul nu este lipsit de apărare”

„Angajatul trebuie să își cunoască drepturile și să se ducă la un avocat pentru a-i da în judecată. Și are câștig de cauză. Am văzut foarte multe cazuri în care s-a câștigat și s-au obținut și despăgubiri pentru prejudiciile cauzate angajatului. Angajatul nu este lipsit de apărare, numai că trebuie să avem curajul să mergem să ne aflăm drepturile.

În practică, orice decizie care se ia împotriva cuiva, poate fi contestată în 45 de zile la instanță. Este adevărat că instanțele ar putea fi destul de aglomerate după această perioadă, dar, în general, se judecă destul de rapid și am văzut angajați la instituții sau firme foarte mari care au câștigat și au câștigat chiar și despăgubiri”, a mai precizat Alina Roșca în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Angajatul poate câștiga și despăgubiri iar întregul proces poate fi plătit de angajator

„Plata pentru avocat depinde de la caz la caz. Dar nu este atât de costisitor pe cât se crede și în momentul în care câștigi procesul îți recuperezi și cheltuielile de judecată, deci firma îți plăteșe avocatul, iar dacă ai câștig de cauză și ajungi la un avocat bun și onest care îți spune care sunt șansele tale de a câștiga, eu am toată încrederea că poți câștiga. Avem în practică cazuri câștigate”, a punctat aceasta.

Un număr de 1.005.508 de contracte de muncă sunt suspendate (șomaj tehnic), conform datelor valabile marți, 21 aprilie, ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Aceste date arată că scăderea sub un milion, înregistrată în data de 15 aprilie, zi care coincidea cu încheierea primei perioade a stării de urgență pe teritoriul României din cauza pandemiei de COVID-19, nu înseamnă neapărat că aproape 77.000 de angajați reveniseră la muncă din somajul tehnic.

Cifra reprezintă diferența de contracte suspendate, față de cele raportate cu două zile înainte. Totuși, cifra de azi este cu câteva zeci de mii mai mică decât cea maximă raportată de Ministerul Muncii.

Autor

Citește și