GÂNDUL LIVE. Avocatul Cristian Ene, despre procesul lui Gheorghe Dincă: S-a jucat cu anchetatorii, dar trebuie să îi respectăm drepturile procesuale. Riscă închisoarea pe viață dacă este găsit vinovat pe toate capetele de acuzare! – VIDEO
This browser does not support the video element.
Avocatul Cristian Ene a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE modul în care se desfășoară procesul lui Gheorghe Dincă din punct de vedere al procedurilor judecătorești și a pecizat că, în cazul în care este găsit vinovat pe toate capetele de acuzare, riscă închisoarea pe viață.
„În cadrul uui proces penal avem două etape distincte – după finalizarea urmăririi penale, avem camera preliminară și, respectiv, cercetarea judecătorească. Etapa camerei preliminare este compusă din alte două – instanța de fond și instanța de contestație, de control judiciar. Se analizează de către judecător legalitatea urmăririi penale. În situația în care judecătorul constată că nu s-ar fi respectat drepturile inculpatului sau ale părților vătămate ori s-au efectuat acte de procedură neconforme cu procedura penală, poate dispune trimiterea dosarului înapoi în vederea completării pentru o perioadă de cinci zile.
Procurorul, dacă completează în cinci zile solicitările dispuse, judecătorul analizează răspunsul și constată dacă au fost respectate sau nu toate drepturile în cadrul urmării penale. În situația în care validează rechizitoriul, se va trece la etapa a doua, însă orice parte poate constesta la Curtea de Apel”, a explicat avocatul la GÂNDUL LIVE.
Poate contesta Gheorghe Dincă că nu i-au fost respectate drepturile?
„În situația în care acesta afirmă și dovedește că i s-au încălcat drepturile procesuale, sancțiunea în cadrul acestei situații este nulitate relativă sau chiar absolută. În atare situașie, dacă judecătorul constată nerespectarea acestor proceduri, poate trimiterea cauzei chiar înapoi la procuror unde se va reface. Tocmai de aceea, judecătorii de cameră preliminară, atât la fond, cât și la contestație, sunt îndreptățiți să constate legalitatea urmăririi penale. Dacă aceștia constată legalitatea urmării penale, se trece la etapa cercetării judecătorești unde judecătorul va analiza sau nu temeinicia acuzațiilor, urmând ca, după finalizarea cercetării judecătorești, în baza probelor administrate, să tragă o concluzie”, a precizat Cristian Ene în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.
S-a jucat Gheorghe Dincă cu anchetatorii?
„Ca avocat, da, însă, la acest moment, trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție și, indiferent de persoana care este trimisă în judecată sau de infracțiunile de care este acuzată, trebuie să respectăm toate acele drepturi. Tocmai de aceea, poate, din neglijență sau neatenție, să nu respecte anumite drepturi procesuale. Iar atunci singurul care este menit să le corecteze este judecătorul, cu retrimiterea înapoi. Dacă le-a respectat pe toate, atunci i s-a asigurat cadrul de legalitate spre ase dovedi vinovăția sau nevinovăția persoanei trimise în judecată.
La acest moment, nu putem trage vreo concluzie pripită, trebuie să așteptăm cu toții administrarea probelor care să ducă spre aflarea adevărului. În situația în care nu sunt probe, legea obligă judecătorii să tragă o concluzie în favoarea inculpaților astfel încât să respecte un principiu latin – in dubio pro reo, adică tot ceea ce este nesigur este în favoarea persoanei acuzate și nu mai reprezintă o certitudine din punct de vedere al probatoriului să poată fi condamnată o persoană. Asta înseamnă un stat de drept”, a punctat invitatul Emmei Zeicescu.
De asemenea, acesta a precizat că s-au născut mai multe ipoteze în această cauză, dar și alte cercetări disciplinare și chiar au ieșit la iveală nele inadvertențe administrative.
Ce pedeapsă ar putea primi Gheorghe Dincă dacă este găsit vinovat
„În raport cu acuzațile aduse, în situația în care e vor certifica toate acuzațiile și în urma probelor administrate judecătorul trage o concluzie în sensul vinovăției pe toate capetele de acuzare, riscă pedeapsa pe viață”, a precizat avocatul Cristian Ene la GÂNDUL LIVE.
Mai mulți oameni din Slatina au protestat în fața Tribunalului Olt și le-au susținut pe famiile Alexandrei și Luizei, cele două adolescente despre care se crede să au fost răpite și ucise de Ghoerghe Dincă.
Oamenii s-au adunat în fața Tribunalului Olt pentru a le susține pe familiile Măceșanu și Melencu întrucât în cursul zilei de astăzi, 20 mai, este reluat procesul de către autorități.
Multe dintre persoanele prezente au mai participat și în trecut la protestele organizate de famiile celor două adolescente date dispărute în 2019. Atât membrii famiilor Melencu și Măceșanu, cât și susținătorii acestora, susțin strămutarea dosarului de la Tribunalul Olt.
Procurorii au cerut prin apărători refacerea cercetării penale iar familiilor celor două tinere susțin același lucru motivând că probele din dosar nu sunt nici pe departe concludente şi că există grave inadvertenţe.
Judecătorul Tribunalului Olt analizează astăzi, 20 mai, cererile şi excepţiile depuse de părţi, în camera preliminară.
Pe 15 ianuarie a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi din „cazul Caracal”, Gheorghe Dincă (pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori, viol – două fapte, omor calificat – două fapte, profanare de cadavre – două fapte) şi Ştefan Risipiţeanu (pentru infracţiunea de viol).