GÂNDUL LIVE. Beatrice Mahler, după explozia numărului de cazuri noi. Cifrele sunt îngrijorătoare / Încă avem efectul concediilor, socializarea în restaurante și începerea școlii, după săptămâna viitoare
Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, consideră numărul-record de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus raportat miercuri de Grupul de Comunicare Strategică reprezintă „cifre îngrijorătoare”, care sunt efectul concediilor din această vară. Efectul redeschiderii restaurantelor în interios și a începutului de an școlar se va vedea peste aproximativ două săptămâni, a explicat Beatrice Mahler, la Gândul Live.
În ceea ce privește numărul de cazuri nou confirmate, un nou record de la aparinția epidemiei de COVID-19, conform raportării de miercuri ale Grupului de Comunicare Strategică, Beatrice Mahler consideră cifrele îngrijorătoare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.713 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
„Lucrurile par să o ia într-o direcție care nu ne avantajează deloc”
„Speram ca evoluția să fie în concordanță cu primele două zile ale săptămânii, par ca lucrurile să o ia într-o direcție care nu ne avantajează deloc și sper doar să fie doar un moment această zi și nu o direcție spre care ne îndreptăm, o direcție care ne va pune la grea încercare în condițiile în care numărul de cazuri crește”, a afirmat managerul Institutului „Marius Nasta”, unul dintre principalele spitale care tratează pacienți COVID.
Întrebată dacă aceaste cifre ar putea fi rezultatul redeschiderii școlilor, Beatrice Mahler este de părere că acest efect se va resimți abia în octombrie.
„Eu cred că încă avem efectul concediilor, școala cred că nu își spune cuvântul. Cred că și copiii și școlile care se închid în acest moment se închid ca urmare a concediilor din care au făcut parte împreună cu familiile lor, cel puțin astea sunt cazurile pe care le avem în acest moment internate la „Marius Nasta”. Cred că efectul socializării în restaurante probabil va fi de săptămâna viitoare încolo, iar școala, tot așa, din octombrie”, a explicat managerul.
„Masca pe stradă este o măsură care va trebui aplicată dacă numărul de cazuri (zilnice – n.r.) va fi peste 2.000. Cu siguranță trebuie să avem grijă de sănătatea noastră și, până la urmă, regulile trebuie apricate extrem de strict”, este de părere managerul de la „Marius Nasta”.
Se caută medici pentru „Marius Nasta”
Mai mult, în plină criză medicală, Institutul Marius Nasta, rămâne fără 30 de cadre medicale. Contractele încheiate pentru șase luni în starea de urgență au expirat. Acum, posturile sunt scoase la concurs doar pentru o lună și de aceea nu sunt mulți doritori.
Managerul Institutul „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler a explicat că în acest moment așteaptă modificări legislative care să ne permită oferirea de contracte pe o perioadă nedeterminată sau pe o durată mai lungă, „pentru că, într-adevăr, atunci când vorbești de o echipă medicală închegată, o echipă care să poată comunica bine și, până la urmă, un angajat care să nu fie stresat de faptul dacă luna viitoare va avea un loc de muncă și el trebuie să fie implicat în activitatea pe care o realizează în secția unde lucrează. E important să oferi această liniște a locului de muncă, pentru ca el să dea tot ce poate mai bun atunci când este în fața pacientului”.
În plus, conform celui mai recent raport săptămânal al Centrului Național de Supreveghere și Control al Bolilor transmisibile, personalul medical reprezintă 4,5% din totatul de cazuri confirmate cu COVID-19 din țară, ajungând, la data de 13 septembrie, la un număr de 4.583 de cazuri, din care 3.795, femei și 888, bărbați
Din acest total, 720 sunt medici, 2.091 sunt asistenți, 71 sunt ambulanțieri iar 1.801, alt personal medical.
În ceea ce privește disponibilitatea paturilor în terapie intensivă, Beatrice Mahler a explicat că instituția sanitară este încă într-o perioadă în care se pregătește pentru o etapă absolut obligatorie în secțiile ATI, respectiv igienizarea și dezinfecția termino-terminală. „Îngrijim pacienți care încă au infecții nosocomiale și sperăm că vor depăși acest moment și, după ce ei vor fi vindecați și vom face cele necesare ca ceilalți pacienți să vină în condiții cu siguranță, cu certitudine secția se va umple într-o zi”, a spus Mahler.