Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a detaliat, într-o intervenție la Gândul Live, bilanțul intervențiilor forțelor de ordine în zilele care erau în mod tradițional un prilej de sărbătoare, de la sfârșitul săptămânii trecute, și a explicat modul de lucru pentru pregătirea ieșirii din starea de urgență.
„La sfârșitul acestei minivacanțe putem spune că obiectivul pe care ni l-am propus la începutul perioadei, de a preveni, și-a atins scopul, pentru că din punctul de vedere al criminialității, situația este cu mult mai mică decât în perioadele similare din ultimii trei ani, perioadă în care am făcut evaluarea, și totodată ne bucură foarte mult că faptele cu violență au scăzut foarte mult. 28%, față de 2019, 24%, comparativ cu 2018”, a declarat secretarul de stat pentru de ordine și siguranță publică al MAI, la Gândul Live.
„Situația de anul acesta este total diferită față de anii anteriori, când aveam foarte multe persoane prezente în spațiul public, cu sărbători, cu manifestări, cu evenimente publice, chiar și cu consum de alcool, și la finalul cărora erau diferite situații, chiar cu violență. În acest an, majoritatea populației a respectat și pe această cale le transmitem mulțumiri că au respectat prevederile legale, interdicțiile. Prezența elementului polițienesc, de jandarmi, a fost una vizibilă, începând cu filtrele de la ieșirea din Capitală, la ieșirile din toate municipiile reședință de județ, traseele către mare, către munte, sprijinul aerian”, a detaliat Bogdan Despescu.
Întrebat despre o eventuală modificare legislativă privind faptele de ultraj, frecvente în ultima perioadă, precum cea de la Galați, unde un polițist a reușit să imobilizeze cu sprayul un individ recalcitrant care nu a vrut să se legitimeze, Bogdan Despescu este de părere că reacția împotriva organului de ordine nu a fost în regulă, în cazul de la Galați, dar poziția polițistului, jandarmului, în aceste evenimente a fost una legală, una în conformitate cu procedura. „Eu cred că a reacționat foarte bine, pentru că a folosit un mod de lucru în mod gradual, într-o etapizare. Acel spray, acea substanță iritant-lacrimogenă, este de natură a descuraja persoana și din acest motiv polițistul a acționat într-o formă graduală, de a-l determina pe respectivul cetățean să înceteze acțiunea”, a comentat secretarul de stat din MAI.
„Până pe data de 15 mai trebuie să respectăm întocmai interdicțiile valabile astăzi, și care rămân în continuare sub această formă pentru cele două săptămâni care urmează să le petrecem în această formulă. În această perioadă, cu siguanță specialiștii ne vor transmite modalitatea de intrare într-un făgaș, dar nu cred că normal, va fi o chestiune graduală, o chestiune în dinamică, o chestiune care nu va fi de revenire la o viață normală. Trebuie să respectăm niște măsuro de distanțare socială, să respectăm măsuri de a purta anumite elemente de protecție, de o igienizare foarte bună, toate aceste măsuri au scopul de limitare a răspândirii COVID-19”, a subliniat Bogdan Despescu.
În paralel, în funcție de deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vom acționa, vom vedea care sunt soluțiile specialiștilor, noi va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să punem în aplicare aceste măsuri”, a conchis Bogdan Despescu.