Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe, despre solicitările HORECA: „Avem toată deschiderea să susținem acest motor important al economiei românești”

GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe, despre solicitările HORECA: „Avem toată deschiderea să susținem acest motor important al economiei românești”

GÂNDUL LIVE. Burduja, secretar de stat la Finanțe, despre solicitările HORECA: „Avem toată deschiderea să susținem acest motor important al economiei românești”
Sebastian Burduja, intervenție la GÂNDUL LIVE

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a comentat, la GÂNDUL LIVE, ultimele măsuri solicitate de reprezentanții mișcării „HORECA, trezește-te” și a prezentat ceea ce consideră a fi cea mai bună schemă de ajutor pe care ar putea să o acorde statul.

Sebastian Burduja a subliniat deschiderea spre dialog a autorităților față de reprezentanții industriei HORECA, răspunzând astfel reproșului liderului mișcării „HORECA, trazește-te”, care a spus, tot la GÂNDUL LIVE, că firmele mici din industrie nu sunt prezente la discuțiile cu membrii Executivului.

„Industria HORECA este datoare să se organizeze într-un mod cât mai reprezentativ. Noi nu am făcut neapărat o selecție, pur și simplu cele mai reprezentative asociații au venit la masă și au stat față în față cu premierul, cu Ministerul Finanțelor Publice, cu Ministerul Economiei, ministerul de linie de care aparține acest sector. Am avut toate deschiderea pentru dialog în această perioadă, inclusiv vinerea trecută, inclusiv astăzi a fost o întâlnire la Guvern cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, unde au fost și reprezentanți din zona HORECA, iar la începutul săptămânii viitoare va fi o altă întâlnire în care discutăm despre posibile scheme de ajutor de stat sectoriale, specifice pentru această industrie”, a explicat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.

Schemă după model finlandez și irlandez

„Dincolo de măsurile pe care Guvernul le poate lua, în condițiile actuale fiscal-bugetare, e răspunderea fiecărui cetățean, fiecărui antreprenor, fiecărui business, să se adapteze vremurilor noastre și să devină mai competitivi în condițiilr acestei pandemii”, a precizat secretarul de stat de la Finanțe.

Despre posibilitate de subvenționare a 15% din comisionul companiilor de delivery, una dintre măsurile menționate de reprezentanți mișcării „HORECA, trezește-te!”, Sebastian Burduja spune că este o solicitare pe care Minsiterul Finanțelor nu a primit-o până acum și încă nu s-a discutat impactul ei bugetar. „În mod evident, resursele trebuie alocate cu pridență, cu inteligență. Dacă alocăm bani pentru această măsură s-ar putea să nu avem bani la fel de mulți de alocat pentru compensarea pierderilor”, a spus Burduja.

Din punctul său de vedere, schema care s-a vehiculat, după un model finlandez și irlandez, respectiv compensarea pierderilor pe cifra de afaceri 2020 versus 2019, cu un procent – 20 – 15%, cât se poate acoperi, este cel mai simplu mecanism prin care s-ar putea susține această industrie, dar trebuie gândită foarte bine și agreată de Comisia Europeană, fiind vorba de ajutor de stat.

„Din perspectiva Ministerului Finanțelor avem toată deschiderea să susținem acest motor important al economiei românești”, a precizat Burduja.

„Noi ne dorim să ținem economia cât mai deschisă, pe de altă parte, dacă vor fi măsuri de restrângere a activităților, evident vom veni cu măsuri de păstrare a forței de muncă, de păstrare a acestor angajați, de a nu-i avea în șomaj, pentru că e mai ieftin să îi păstrăm într-o formă cum e Kurtzarbeit-ul și ne dorim foarte mult, având în vedere că și la nivelul Comisiei Europene s-a extins cadrul temporar, să avem prelunguirea acestui instrument și anul viitor și, în funcție de nevoi, să putem practic acoperi de la stat o parte a timpului pe care fiecare angajat nu-l va putea muncim fiind nevoit să rămână acasă, dacă se va ajunge acolo”, a spus Burduja.

În ceea ce privește scrisoarea pe care a adresat-o primarilor, Sebastian Burduja a precizat că principalul mesaj este să continue proiectele bune, chiar dacă nu le-au început ei, să ia ce a fost bun înaintea mandatului lor. „Trebuie să schimbăm paradigma, politică pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, a subliniat Burduja.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele