Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Cât de mulți bani aduc investițiile imobiliare? Florin Poștoacă: Modelul de business al Nordis Group are două valențe unice în România

GÂNDUL LIVE. Cât de mulți bani aduc investițiile imobiliare? Florin Poștoacă: Modelul de business al Nordis Group are două valențe unice în România

Investițiile imobiliare reprezintă în continuare  – dincolo de depozite la bancă și plasamentelele pe bursă sau în titluri de stat – cel mai sigur mod pentru români de a-și păstra economiile, însă opțiunile de pe piață diferă în ceea ce privește randamentul. În mod evident, valoarea investiției și apoi a profitului depind de zonă, vechime, calitatea dotărilor și serviciilor de administrare oferite. Una dintre variantele inedite de pe piața actuală din Românie, o aduce Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, care propune investiții în spații care se apreciază considerabil în timp, conform estimărilor companiei. Florin Poștoacă, Sales manager al Nordis Group, a explicat, la GÂNDUL LIVE, care este modelul de business al Nordis Group, care îl diferențiază în peisajul imobiliar din România.

Cum reușim să punem banii să lucreze pentru noi – aceasta este întrebarea la care Florin Poștoacă, Sales manager al Nordis Group, a răspuns la GÂNDUL LIVE. „Noi, românii, 96% dintre noi, avem proprietatea activelor imobiliare în care locuim, avem cea mai mare pondere din Europa, clar, asta este și cea mai sigură și simplă metodă pentru noi pentru a pune banii să producă, să nu stea în depozite bancare, ale căror dobânzi se duc deja spre negativ. Este cea mai la îndemână metodă de economisire și, până la urmă, rămâne și cea mai sigură”, a explicat Florin Poștoacă.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare al Băncii Naționale a României, din decembrie 2021, pe piața rezidențială s-a remarcat accelerarea activității, determinată atât de factori de cerere, cât și de ofertă. „Dinamica pieței s-a materializat și asupra stocului de credite ipotecare. În luna septembrie, creșterea, în termeni anuali, a soldului creditelor ipotecare a fost de peste 12%”, potrivit BNR.

Conform unui raport al imobiliarilor, de la finalul anului trecut, în România erau în derulare sau urmau să demareze curând investiții totale de peste 2 miliarde de euro, la nivelul celor mai mari cinci orașe din țară – Timisoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța. Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele cinci orașe și în regiunile adiacente urmează să fie finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează peste 370.000 metri pătrați (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), șapte mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities lansat la jumătatea lunii noiembrie 2021, și în curs de actualizare.

Două valențe de câștig

Investiția în pro prietăți imobiliare este așadar o metodă simplă are două valențe de câștig: printr-o închiriere, care aduce regulat un randament, dar mai este un element la fel de important: aprecierea proprietății în timp. „Faptul că eu cumpăr într-un proiect, care este fie în stadiul de dezvoltare, fie finalizat, pe măsură ce timpul trece, cererea va fi din ce în ce mai mare și automat aprecierea proprietății în timp îmi va garanta un venit în cazul unei revânzări”, a precizat reprezentantul dezvoltatorului Nordis Group.

Când vizează imobile premium, de lux, automat oamenii nu merg prin achiziții prin finanțare, prin credite, de obicei sunt cei care și-au strâns economiile, care vor să își investească banii în ceva sigur. „Întotdeauna există o pondere între câștigul pe care îl pot face și riscul pe care mi-l asum. De-asta, cumva, investițiile imobiliare sunt cele mai sigure, pentru că, ok, și randamentele sunt 7, 10, 15%, mai mici decât, să spune, cripto, dar acolo este foarte volatil. Pe când aici, un bun imobiliar îl văd, este al meu, îl pot închiria mai departe, îl pot vinde și autormat îmi iau un randament mai mic, dar și un grad de risc mult mai mic comparativ cu orice alte metode de investiție”, a detaliat Florin Poștoacă.

Un model de businness inovativ

Modelele de business al Nordis Group – aflat pe piață din 2008, axat pe imobile premium și de lux – sunt unice pe piața din România.

Lucrările la primul ansamblu rezidențial de lux marca Nordis au demarat în 2019, iar proiectul Nordis Mamaia 5***** va fi, potrivit datelor companiei,  cel mai mare și mai exclusivist ansamblu rezidențial și hotelier de pe litoralul românesc, cuprinzând 712 camere de hotel și 620 apartamente rezidențiale. Localizat în Mamaia Nord, pe malul mării, cu plaja proprie, deschis 365 zile pe an, în apropierea zonei de cluburi, Nordis Mamaia 5***** este format din 4 corpuri de clădire, fiecare cu 11 etaje, unite prin zona de lobby, totul pe o suprafață de 80.000 mp și 10.000 mp de plajă.

„Întotdeauna când discutăm de o investiție, de o achiziție, ne atrag mai mult cele care sunt unice, pentru că își păstează și mai bine valoarea în timp, îi crește valoarea în timp și, de asemenea, îl putem închiria și mai ușor”, a detaliat reprezentantul dezvoltatorului.

Potrivit lui Florin Poștoacă, modelul de business al Nordis Group are două valențe unice în România foarte importante, iar unul este conceptul pe care dezvoltatorul l-a introdus, care se numește „Cumpără o cameră de hotel”. „Practic, clientul cumpără o unitate, pe care noi o operăm mai departe în hotelul nostru de cinci stele, iar proprietarul primește anual un randament de 7%, care se transformă sub formă de chirie și o primește lunar în cont. Pe lângă acest aspect, mai oferim și o vacanță de șapte zile în fiecare an în proprietatea pe care o avem achizițioată la Nordis”, a detaliat reprezentantul Nordis Group.

Este un model de investiție foarte sigur, foarte apreciat de către cumpărătorii români, explică Florin Poștoacă, dat fiind că, de exemplu, la Mamaia s-au vândut peste 90% dintre unitățile disponibile, camere de hotel.

A doua variantă de investiție în ansamblul de lux al Nordis, care aduce un randament sigur, este achiziționarea unui aparament de vacanță. „Nu sunt aparatemte simple, cum găsim pe oriunde, sunr aparamente de vacanță cu toate facilitățile unui hotel de cinci stele. Faptul că toate ansamblurile noastre sunt și hotel și rezidențial, ne asigură că, dacă eu am o proprietate pe partea de rezidențial, am și toate facilitățile unui hotel de cinci stele, ceea ce îmi asigură foarte multe lucruri, în primul rând, pentru mine, pe partea de investiție, îmi va asigura o valoare foarte bună în timp, îmi asigură un venit foarte bun dacă prefer să o închiriez pentru turiști – întotdeauna zonele turistice aduc un randament mult mai bun decât un rezidențial clasic în orașele mari, și, pe lângă toate aceste aspecte, am și bucuria de a-mi petrece vacanțele în propriul apartament, dar cu facilitățile unui hotel de cinci stele”, explică Florin Poștoacă.

 

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele