GÂNDUL LIVE. Cătălin Tolontan, chemat pentru audieri la DIICOT. Adina Anghelescu: Vorbim de niște acuzații extrem de grave / Dan Bucura: Este o pată pe obrazul presei
This browser does not support the video element.
Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al publicațiilor Libertatea și GSP, a fost audiat de procurorii DIICOT, într-un dosar în care este acuzat de șantaj și constituire a unui grup infracțional organizat. Adina Anghelescu, editorialist Gândul.ro, și Dan Bucura, jurnalist, au vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre acest caz.
Daniel Băluță a formulat în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea, Alexandru Pop, de la News International SA, Mihai Toma, jurnalist Libertatea, Mircea Marian, senior editor Newsweek, și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.
„Trebuie discutat despre tabloul care i-a fost înfățișat astăzi la DNA. Bănuiesc că au avut și probe atunci când s-au făcut dezvăluirile respective. Având în vedere ancheta care se desfășoară, vom vedea și dacă există probe în acest sens. Vorbim de niște acuzații extrem de grave: grup infracțional organizat și șantaj”, a declarat Adina Anghelescu.
„Calomnia nu mai este incriminată, santajul este păstrat”
„Calomnia nu mai este incriminată penal de multă vreme. Pentru șantaj, în schimb, legiuitorul a păstrat de la fomra veche a codului penal, referindu-se la elementul material, doar noțiunea de constrângere, fără a mai face referiri la violență sau amenințări. Poți face constrângere și fără violență sau amenințări.
Pentru șantaj există două variante: constrângerea respectivă cu darea în vileag a unei fapte reale sau nereale, compromițătoare pentru primarul Băluță, pedeapsă care ar ajunge de la 1 la 5 ani. Ar mai fi o variantă, în care ar ajunge de la 2 la 7 ani, dacă constrângerea respectivă a fost comisă în scopul de a dobândi, în mod injust, un folos patrimonial.
În plângerea pe care GÂNDUL.RO a dat-o astăzi în exclusivitate, eu m-am oprit asupra unor aspecte pe care le-a scris domnul Băluță în plângere. Spune că au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, care îl vizau în mod direct «prin care sunt acuzat că aș fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație… Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site» – având acuzația de grup infracționat organizat, această infracțiune fiind cea care aduce competența DIICOT-ului. Aici este o chestie interesantă. Ca să vezi ca e un grup infracțional organizat, aici trebuie să existe dovezi și că Tolontan, care este considerat autor moral al articolului, ar fi fost un fel de lider.
Jurnalistul Dan Bucura: Astfel de lucruri nu fac bine
„Știrea de azi m-a mâhnit foarte tare. Este o pată pe obrazul presei. Când vezi că un jurnalist e chemat să dea cu subsemnatul la DNA, DIICOT… te gândești că lucrurile astea nu fac bine.
Este evident că între domnul Tolontan și primăria Sectorului 4 este o chestiune puțin mai mult decât jurnalistică, poate mai mult personală. Am găsit pe Google articole semnate de domnul Tolontan și de colegi de ai săi. Nu știu dacă le-am găsit pe toate. Am găsit 14 sau 15 bucăți în 7 luni. Sunt jurnalist de investigație de 24 de ani și nu am cășunat niciodata pe cineva în halul ăsta. Am scris un articol, două, trei, apoi am lăsat instituțiile statului să își facă treaba. În cel mai rău caz, că am făcut și eu asta, am trimis ce aveam și am sesizat instituțiile statului, dar nu am scris în viața mea 14 articole despre cineva.
Ca jurnalist trebuie să faci puțină muncă de documentare. Știu ca ajut indirect pe altul, dar mă uit și pe cine ajut…
Ultimul lucru pe care vreau să îl subliniez: trei jurnaliști de investigație din trei zone diferite se gândesc în aceeași zi să scrie aceeași anchetă?!”, a declarat Dan Bucura.