GÂNDUL LIVE. Ce înțeleg părinții din mesajele autorităților? „S-a tot pasat pisica.” / Una spunem în declarații, alta este de fapt în realitate
This browser does not support the video element.
Gabriel Chicioreanu, reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP IP), a explicat, la GÂNDUL LIVE, că autoritățile ar fi trebuit să se pregătească mai bine pentru momentul depășirii nivelului incidenței COVID-19 care presupune trecerea școlilor în scenariul roșu și să ia măsuri anticipate, pe care să le transmită părinților din timp.
„Din păcate, ultimele două săptămâni au fost destul de ambigue în declarațiile, să spunem așa, ale oficialilor: ba „Vom face”, ba „Nu vom intra”, ba „Ajungem acolo”, însă, după cum ai observat și tu, Emma, cazurile de COVID din București au evoluat destul de alarmant, mai ales în ultima săptămână, cu sute de cazuri zilnice”, a explicat Gabriel Chicioreanu, la GÂNDUL LIVE, comentând situația din București.
În privința măsurilor restrictive și a trecerii școlilor din Capitală în scenariul roșu, o decizie este așteptată, luni, după ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, de la ora 15:00. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, duminică seara, că datele pe care le are pe mail sunt de vineri, când încă nu se atinsese pragul de 3 la mie.
„Au dat părinții de acasă laptopuri la clasă ca să se poată ține orele online”
„Din păcate, s-a tot pasat pisica de la Ministerul Educației și Cercetării la Ministerul Sănătății și viceversa sau către direcțiile de sănătate publică, neasumându-și foarte mult responsabilitatea. Important este – ok, în regulăm noi încă din primăvară am spus, ca să ne pregătim pentru toamnă, pentru ce este mai rău, pentru scenariul roșu – din păcate sunt unități de învățământ în București – deși doamna ministru spune că au ajuns peste tot tablete – sunt unități de învățământ din București unde profesorii nu au laptopuri, au dat părinții de acasă laptopuri la clasă ca să se poată ține orele online, copiii nu au pe ce să învețe de la distanță. Este o problemă, pentru ca una spunem în declarații, alta este în realitate”, a comentat Gabriel Chicioreanu.
„Pe de altă parte, ce facem de pe o zi pe alta cu părinții care mergeau la muncă? Angajatorii cât vor înțelege ei?”, a comentat reprezentantul părinților, avansând ipoteza că autoritățile ar fi amânat decizia pentru luni, când ar putea fi mai mică incidența după raportările din weekend, pentru a a avea una sau mai multe zile de respiro.
„Se știa de săptămâna trecută că acest număr de cazuri începea să crească la nivel de București și atunci se puteau lua măsuri anticipate: Bun, preconizăm că într-o săptămână sau în 10 zile vom depăși acest număr. Hai să ne pregătim din timp, nu să stăm pe ultima sută de metri să vedem ce facem”, a conchis reprezentantul părinților.
Gabriel Chicioreanu a spus, că, teoretic, părinții ar putea solicita ca cei mici să învețe online, „dar aceste lucruri nu se fac de la o săptămână la alta, de pe o zi pe alta”, și a atras atenția asupra nevoii investițiilor în această infrastructură și a pregătirii profesorilor.