GÂNDUL LIVE. Coarnă, SNPPC: Nu pot să accept să trăiesc într-o țară unde un judecător de tribunal eliberează condiționat un psihopat / Acest recurs în compensare a fost creat în mare parte pentru politicienii infractori

Publicat: 15/06/2020, 13:26
Actualizat: 15/06/2020, 15:53

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), consideră că bărbatul care a incendiat o tânără, după ce a fost eliberat după ce a săvârșit cinci crime, nu trebuia să beneficieze de prevederile recursului compensatoriu.

Liderul SNPPC a criticat, într-o intervenție la Gândul Live, decizia instanței în cazul bărbatului condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen, în baza prevederilor recursului compansatoriu, și care, după ieșirea din închisoare, a incendiat o tânără de 17 ani, din Mehedinți. Asta, după ce cu câteva zile înainte, fata depusese plângere împotriva lui pentru viol și agresiune.

Din dorința de răzbunare, criminalul i-a dat foc și a fugit de la locul faptei. Mai mult, fostul deținut era monitorizat de poliție pentru că era în izolare la domiciliu, după ce călătorise în Olanda chiar cu tatăl fetei. Adolescenta se află în stare gravă, cu arsuri pe aproape tot corpul și respire doar cu ajutorul aparatelor, în vreme ce agresorul a fost arestat pentru 30 de zile. Drama prin care trece tânăra  a stârnit revolta în rândul sătenilor care susțin că autoritățile sunt vinovate de tot ceea ce s-a întâmplat.

Bărbatul a stat 25 de ani în închisoare, din cei 90 de ani primiți ca pedeapsă după ce a omorât cinci persoane. El a comis prima crimă la 16 ani, în decembrie ’93, victima fiind o femeie. Au urmat alte cinci omoruri, toate comise în mod conștient. Anul trecut a fost eliberat pentru bună purtare.

Coarnă: Niciun studiu de specialiate nu mă convinge pe mine că omul ăsta se mai poate reabilita

„Fac parte din categoria celor care își doresc ca tot cei care greșesc, care sunt corupți, din poliție, din parchete, din justiție, să meargă în șir indian la închisoare. Eu nu pot să accept să trăiesc într-o țară unde un judecător de tribunal eliberează condiționat un psihopat. În opinia mea, niciun studiu de specialiate nu mă convinge pe mine că omul ăsta se mai poate reabilita. Ai cinci omoruri, o femeie gravidă, nu cred că mai există vreun mecanism ca un individ de tipul acesta să mai fie reabilitat”, a declarat Dumitru Coarnă, liderul SNPPC, la Gândul Live.

Dumitru Coarnă a argumentat prin faptul că practica îî dă, din păcate, dreptate. „Cum poți să mai stai tu, judecător, acum în casă, să privești cum un copil de 17 ani , ars de viu de un nenorocit, un psihopat, pe care tu l-ai pus în libertate invocând buna credință, buna purtare? Să mă ierte Dumnezeu! Eu sunt de depășit de acest fenomen”, a mărturisit Dumitru Coarnă.

Liderul SNPPC s-a declarat împotriva politicii recursului compensatoriu, încă de la începutul promovării acestei măsuri.

„M-am poziționat pe față împotriva acestei instituții a recursului în compensare, mi-am făcut mulți dușmani la timpul ăla din politică, pentru că am văzut exact ce se poate întâmpla, am văzut în timp și spațiu. M-am opus frontal și am spus: aveți în centrul politicii penale, la momentul respectiv, politica infractorului și a infracțiunii, nu vorbim de părțile vătămate. Uitați-vă că, nici acum, nimeni nu vorbește despre partea vătămată, tot despre infractori. Îi punem în libertate, îi eliberăm condiționat”, a detaliat liderul SNPPC.

În plus, Dumitru Coarnă consideră să este necesară o minimă verificare în cazul judecătorului care a dispus eliberarea condamnatului.

„Nimeni nu face o anchetă în zona aceasta, nimeni nu face un efort minimal de a schița o anumită procedură de formă, măcar de formă, dacă nu de fond, măcar pentru opinia publică, să încerce ceva, să respire un pic mai des, să îl cheme pe ăsta la București, să îl întrebe: Măi, domnule judecător, iei o căruță de bani, te pensionezi cu 200 de milioane pe lună, 300, 500, ce-a fost în mintea ta când ai eliberat un psihopat, un criminal în serie? Uite, ai pe conștiință o tânără de 17 ani, care nici eu nu cred că mai scapă? Cum să îi dai unui copil foc de viu? E clar că ești bolnav, fără dubii, nu e niciun dubiu în pinia mea”, a afirmat Dumitru Coarnă. „Nu știu dacă e vorba de corupție aici, nu îl văd eu prea potent financiar pe ăsta, dar e vorba de rea credință…” crede liderul SNPPC.

„Acest recurs în compensare a fost creat în mare parte pentru politicienii infractori”, a afirmat Dumitru Coarnă. „Ei am spus-o de atunci, sunt consecvent, pentru că am văzut instituția asta, funcționa fix pentru un anumit tip de politică infracțională din zona asta, a oamenilor care au comis infracțiuni în zona politică și trebuia să protejeze într-un fel. Am mai vazut inițiative, cum să faci pușcărie acasă, lucruri de-astea, tot pentru niște infractori politici care sunt în închisori acum. Or, lucrul ăsta dăunează extrem de mult societății în ansamblu. Oamenii de rând sunt de bun simț, au o gândire destul de logică și o intuiție nativă foarte bună. Oamenii au observat diferențele și nu mai acceptă. Repet, partea vătămată e lăsată în derizoriu”, a detaliat liderul SNPPC.

1.041 de condamnați pentru omor au fost eliberați

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 19 decembrie anul trecut, Legea care prevede abrogarea recursului compensatoriu, adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional pe 4 decembrie.

Aproape 23.000 de persoane condamnate, respectiv 22.917, au fost eliberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu din 19 octombrie 2017 – data intrării în vigoare a legii – până la 2 decembrie 2019, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, au ieşit din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu, măsură criticată de Opoziție la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, 3.808 persoane condamnate pentru furt calificat, 1.822 – pentru tâlhărie calificată, 1.499 – pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 1.095 – condamnate pentru încălcarea de prevederi ale Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, 1.041 – pentru omor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer