GÂNDUL LIVE. Corina Drăgotescu, jurnalist român stabilit în SUA: Criza provocată de cazul George Floyd a pus genunchiul pe gâtul Americii / Un mesaj al lui Donald Trump nu ar rezolva situația – VIDEO
Corina Drăgotescu, jurnalist român stabilit de mai mulți ani în Statele Unite, a vorbit miercuri la GÂNDUL LIVE despre protestele izbucnite în această țară ca urmare a morții lui George Floyd în custodia Poliției.
Jurnalista a explicat că situația generată de cazul morții lui Floyd are rădăcini istorice. Ea a spus că în mentalul colectiv al comunității afro-americane, Poliția este asociată cu perioada sclavagismului din Statele Unite.
Trebuie să fac de la bun început o mică precizare. Statele Unite sunt în general o țară tânără. Poliția, ca istoric, reprezintă pentru comunitatea afro-americană o rămășiță de pe vremea sclaviei, pentru că Poliția s-a înființat în Sud pe vremea sclaviei și principala ei atribuție era să vâneze sclavii. Deci memoria colectivă în comunitatea de origine afro are această asociere. De aceea George Floyd pus la pământ, încătușat, fără să aibă niciun fel de reacție, practic el s-a predat Poliției, a urmat toate procedurile, după care i s-a pus, în momentul în care era încătușat, i s-a pus piciorul pe gât de către un alb. Iar acel alb nu era un alb oarecare de pe stradă, era un polițist. În memoria colectivă a fost din nou acel punct care a declanșat reacția, mai ales că vine după o perioadă în care mai multe persoane de culoare au fost victime ale brutalității Poliției, a spus Corina Drăgotescu la GÂNDUL LIVE.
Corina Drăgotescu: Perioada de izolare a contribuit la această criză. Un mesaj al lui Trump nu este în niciun caz o soluție
Corina Drăgotescu a explicat, la GÂNDUL LIVE, că perioada de izolare impusă din cauza pandemiei de COVID-19 a contribuit la această criză. Totodată, ea a mai spus că președintele Statelor Unite, Donald Trump, transmite mesaje de campanie, iar un eventual mesaj din partea sa nu reprezintă „în niciun caz” o soluție pentru calmarea societății.
„Statul în casă atâta vreme, blocatul la domiciliu, mai ales pentru generația tânără, pentru că pe străzi sunt foarte foarte mulți oameni tineri, reprezintă ceva nemaiîntâlnit, iar pentru ei reprezintă ca și când cineva le-ar fi furat viața. De aceea ies la manifestații, pentru că pe acest fond de nemulțumire se adună aceste nemulțumiri personale. În niciun caz un mesaj al lui Trump nu este o soluție. Mesajele lui Trump sunt făcute acum ca să-și coalizeze electoratul, pentru că suntem foarte aproape de alegerile din noiembrie. Ieri, când a ieșit cu Biblia în mână a ieșit pentru electoratul lui, care este un electorat în principal alb, mai dur, naționalist, anti comunitatea afro. E o societate multiculturală și e foarte greu să găsești un mesaj comun care să aducă pe aceeași linie societatea. Societatea americană din când în când mai are câte o izbucnire, mai apar niște demonstrații, acesta este mecanismul. O dată la 15 ani are o criză financiară, o dată la 20-30 de ani apare o mare criză socială. Practic, fiecare generație a avut ieșirile ei în stradă”, a spus Drăgotescu la GÂNDUL LIVE.
Drăgotescu: Această criză a pus genunchiul pe gâtul Americii
Întrebată despre modul în care românii din Statele Unite văd această criză, Corina Drăgotescu a explicat că românii stabiliți în SUA sunt mai degrabă republicani și se poziționează oarecum împotriva social-democrației.
Ea a adăugat că, asemenea întregii societăți americane, românii din Statele Unite și-ar dori o încetare a violențelor din această țară.
Drăgotescu a mai spus că actuala criză „a pus genunchiul pe gâtul Americii”, făcând referire la faptul că George Floyd a murit după ce polițistul care îl reținuse a stat mai bine de opt minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului.
„În general românii de aici sunt mai degrabă republicani decât democrați, sunt mai înclinați nu către segregare, dar către o abordare, către o economie mai liberă și o abordare mai puțin social-democrată. Cei mai mulți sunt plecați înainte de 1990 sau în anii ’90, nici nu ar avea cum să fie altfel decât anti social-democrați, indiferent cum s-ar numi social-democrația. Dar pentru violență nu este nimeni. Nimeni nu vrea să vadă violență pe stradă, nimeni nu vrea să vadă magazine jefuite, nimeni nu vrea să vadă localurile care trebuiau deschise acum două zile făcute praf. Nimeni nu vrea ca efortul unei țări întregi să fie pus la pământ în câteva ore. Toată media americană, toți oamenii influenți, polițiștii, au făcut distincție între manifestația bună și cea rea. Această criză a pus genunchiul pe gâtul Americii în momentul de față”, a spus Corina Drăgotescu.
Protestele din Statele Unite au loc după ce, pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.
Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare.