Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, Europol, nemulțumiri privind Poliția Animalelor: Nu trebuie să facem structuri de dragul de a le inventa în campanie electorală

GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, Europol, nemulțumiri privind Poliția Animalelor: Nu trebuie să facem structuri de dragul de a le inventa în campanie electorală

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a criticat, la GÂNDUL LIVE, noua ordonanță de urgență privind înființarea Poliției Animalelor, promovată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Sindicaliștii Europol se revoltă fiindcă Poliției Animalelor îi sunt alocate 500 de posture, în timp ce toate structurile de Crimă Organizată din țară ar avea de trei ori mai puțini polițiști. O altă nemulțumire vizează că prin înființarea Poliției Animalelor s-ar deschide portițe spre transferuri, fără concurs.

„Nu va schimba această ordonanță de urgență contextul actual”

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a detaliat nemulțumirile legate de înființarea Poliției Animelelor, afirmând că acest proiect de ordonanță de urgență, așa cum a fost gândit, nu aduce niciun element de noutate, din punctul de vedere al organizației pe care o reprezintă, în afară de faptul că polițiștii vor avea posibilitatea să emită ordine de plasare în adăpost a animalelor care au fost maltratate, „dar și faptul că, peste noapte, pe lângă dansatori, balerini, boxeri, folcloriști și alte categorii de polițiști care sunt doar cu numele în MAI, în Poliția Română vom avea, se pare, și medici veterinari, care vor fi transferați fără examen sau concurs de la ANSVSA la poliție, li se vor da grade de comisar șef”.

„Și în acest moment, din 2004, de când există Legea animalelor, atât ANSVSA, cât și poliția, avea atribuții în acest domeniu, nu introduce niciun element de noutate. Faptul că, într-adevăr, autoritățile locale nu au investit în astfel de adăposturi, nu au avut mijloacele de transport pentru a ridica astfel de animale și nu au alocat resurse, nu va schimba această ordonanță de urgență contextul actual”, a spus Cosmin Andreica.

Potrivit spuselor sale, reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor au criticat vehement, în cadrul discuțiilor premergătoare din Comisia de Dialog Social, „această dorință a domnului Vela de a face medicii veterinari poliști peste noapte, pentru că aceștia nu și-au făcut nici la ANSVSA datoria, deci nu e nicio certitudine că dacă îi vom muta la poliție, gata, își vor face datoria”.

„Înțeleg că dă bine să faci poze cu un cățel sau cu o pisică în brațe”

„Funcționarea se poate asigura prin împrumutarea bunelor practici din UE, nu trebuie noi să inventăm noi apa caldă, nici să facem structuri de dragul de a inventa astfel de structuri în campanie electorală, cum e Poliția Siguranță Școlară, Poliția Animalelor, în situația în care vorbim de 550 de polițiști și medici veterinari care vor ocupa posturi în această nouă structură, în condițiile în care, la nivel național, avem o medie de aproximativ 150 de polițiști care se ocupă de traficul de persoane, hai să vedem care sunt prioritățile”, a spus Andreica, amintind că România este în ceel mai subre topuri privind traficul de carne vie.

„Înțeleg că este campanie, înțeleg că dă bine să faci poze cu un cățel sau cu o pisică în brațe, să spui că avem nevoie de astfel de structuri, este clar, dar în loc să întărim ceea ce avem, creem alte structuri, din polițiști pe care îi vom lua de pe stradă, de la rutieră, de la ordine publică, din mediul rural și îi vom duce în această nouă structură. Noi aici am avut observații și critici”, a spus Andreica, menționând că ONG-urile și-au exprimat dorința de a se implica într-un parteneriat public – privat, care nu a fost luată în considerare.

„Veți vedea că această ordonanță de urgență, așa cum este ea la momentul acesta, prezentată și aprobată de Guvern, conține multe elemente de neconstituționalitate în ceea ce privește posibilitatea polițiștilor de a pătrunde pe proprietatea privată atunci când există plângeri din aprtea unor vecini sau a unor persoane anonime”, a precizat Andreica.

Traseul legislativ

Ministrul de Interne a precizat, la finalul lunii august, la momentul lansării proiectului, că „ se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, domiciliul sau în reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situații de pericol”.

Situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.

OUG a fost aprobată săptămâna trecută de Executiv, după cum a precizat Vela. „Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti”, a declarat Marcel Vela.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele