Cristian China-Birta, blogger, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre interacțiunea în social media, valul de reacții negative la diferite subiecte, în special la recentele declarații ale lui Dan Bittman, precum și despre nevoia oamenilor de a recurge la o astfel de metodă. De asemenea, Birta a vorbit despre nevoia de reglementare a domeniului social media.
„În pandemie ne merge bine, am crescut, dar vorbesc cu jenă pentru că mulți care se uită la noi au probleme. (…)
Facebook e un instrument. În perioada această, toată lumea folosește social media ca un mecanism de autoapărare, în așa fel încât să trăiască mai bine în pandemie. unele reacții se duc la extreme. Văd pe anumite grupuri reacții extreme. Oameni care susțîn masca se bucură că mor cei infectați”.
Cât despre răspunsul la reacții negative, Birta spune că o face când are timp, însă spune că hate-ul este o metodă de vindecare.
„Nu mai răspund, decât când am chef și timp. Momentul când încep să trolez, ne bufnește râsul. Este tot o formă de terapie. Toată lumea este stresată în această perioada. Lumea este împărțită. Celor care exagerează peste medie le găsesc scuze”.
Despre valul de reacții negative și ură în mediul online impotriva lui Dan Bittman, Cristian Birta spune că persoanele care recurg la astfel de gesturi, își crează „propriul mecanism de autoapărare, propria bulă”.
„Dan Bittman și-a spus punctul lui de vedere. Ideea este cum reacționăm. Când îl excluzi pe Dan Bittman că nu este de acord cu ține, îți creezi propriul mecanism de autoapărare, propria bulă”.
Realitatea și părerile oamenilor sunt oneste față în față, unde nu există ”zidurile” construite de social media.
„Digitalul crează cei mai duri ”pereți” ai bulelor, pentru că imediat după ce s-a relaxat prima perioada a lockdown-ului, oamenii au început să iasă la crâșme. Toți din crâșmă erau anti-covid, ne uitam față în față, le-am explicat. Și povesteau. Nu existau zidurile acelea, unde înjuri. La crâșmă te uiți în ochii omului, nu ai altă variantă”.
Cât despre reglementarea domeniului digital, antreprenorul spune că limita trebuie negociată, însă este foarte complicat, mulți factori determinând acest proces.
„Sunt de acord să se reglementeze, dar depinde de context, organismul care aplică, legi. Este foarte complicat. Să nu uităm, oricât de mult ne-ar deranja ce se întâmplă în social media, așa cum spunea Umberto Eco- “Con i social parolă a legioni di imbecilli”-Imbecilii au primit o voce-. Noi nu trebuie să contestăm acest drept constituțional. Limita o negociăm, nu dreptul”.