Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Cristina Porumb, medic veterinar: Nu există dovezi că animalele de companie pot transmite coronavirusul! – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Cristina Porumb, medic veterinar: Nu există dovezi că animalele de companie pot transmite coronavirusul! – VIDEO

Cristina Porumb, medic veterinar, a explicat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că animalele de companie pot fi purtătoare de virus, însă acesta nu se poate replica în organismul lor, deci nu pot infecta oamenii. 

GÂNDUL LIVE. Câinii și pisicile pot transmite coronavirusul oamenilor?

„Nu există dovezi clare care să spună că actualul coronavirus este realmente o problemă pentru ei. Într-adevăr, pot fi infectați, în sensul în care virusul poate pătrunde în organism, însă, până acum, la niciun animal nu s-a manifestat boala în niciun fel, nici măcar ca o răceală.

Până la acest moment nu există ceva clar care să spună că animalele ar putea să și dea mai departe virusul unui om. Pot fi infectate, dar virusul nu se poate replica în ele, astfel încât să poate transmite mai departe virusul”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE

Virusul nu afectează organismul animalelor de companie

„Pe teste patologice s-au găsit viruși, la nivelul organelor pe trctorul respirator superior, însă nu modificări care să ducă la o boală, sau la o manifestare patologică. Este vorba de un organism care… nici măcar nu putem să spunem că este afectat de pandemia asta”, a punctat medicul veterinar.

Lipsa medicamentelor pentru animale, supraevaluată

„Nu este nici pe departe o situație atât de gravă în momentul ăsta. Cred că foarte multă lume a intrat în panică un pic prematur. În primul rând, sunt oarte multe cabinete veterinare care încă lucrează, pentru că noi nu prea putem să punem bolile pe pauză… Există medicamente pentru deparazitări și medicamente normale, uzuale, în majoritatea cabinetelor veterinare și în farmacii, există anumite magazine de animale care încă funcționează, care au și partea de farmacie. Din punctul acesta de vedere, nu ar trebui să fie nicio problemă pentru niciun fel de proprietar. Își pot trata animalele în continuare la fel ca și până acum”, a explicat Cristina Porumb la GÂNDUL LIVE.

Curățarea animalelor

„Nu folsiți substanțe pe bază de clor! Sunt foarte toxice pentru pielea lor. O să ajungeți să ieșiți și mai mult din casă să-l tratați. Apa și săpunul sunt suficiente și pentru cățeii și pentru pisicile care ies afară.

Atât noi, cât și animalele, producem un strat de sebum la suprafața pielii. Acesta ajută virusul să se fixeze și mai bine. Spălatul cu apă și săpun este suficient. Îndepărtăm acel strat de sebum și dezinfectăm orice ar fi putu să ia pe lăbuțe.

Potrivit mai multor studii, nici câinele, nici pisica, nu sunt un risc mai mare față de orice altă suprafață care a intrat în contact cu virusul. Mai degrabă suntem noi un pericol pentru ei (n. r. animale)”, a conchis medicul.

 

Autor

Citește și