Gândul Live. Cum afectează coronavirusul creierul? Neurologul Mihai Ionescu: „E un lanț patologic. Nu infecția directă este problema”
Mihai Ionescu, medic specialist în neurologie, a explicat la Gândul Live că există o incidență mult mai mare a Atacului Vascular Cerebral în cazul bolnavilor de Covid-19. Totuși, nu există vreo afectare specifică neurologică legată de infectarea cu coronavirus, ci mult mai degrabă de vină sunt problemele care pot apărea în contextul acestei boli.
Astfel, medicul a dat exemplul unui pacient care în urma infecției cu coronavirus a dezvoltat o problemă cardiacă, ce a dus în final la AVC: „Este un lanț de patologii”, a delcarat medicul la Gândul Live.
„Este o incidență mult mai mare a accidentului vascular, față de alte infecții virale”
„Nu sunt niște sechele foarte specifice. Din ce am studia tdin literatură nu există vreo afectare specifică neurologică legată de infectarea cu coronavirus, ci mult mai degrabă sunt problemele care pot apărea în contextul acestei boli care într-adevăr pot lăsa sechele. În sensul că acel om a făcut în urma infectării din varii motive accident cerebral vascular sau alte complicații, encefalite, atunci într-adevăr se poate vorbi de sechele, dar nu direct ca urmare a coronavirusului”, a declarat medicul.
Întrebat de Emma Zeicescu ce i se mare particular la infecția cu coronavirus din perspectiva neurologului, medicul a răspuns : „În principiu este o incidență mult mai mare a accidentului vascular, față de alte infecții virale. Chiar am văzut un astfel de pacient. Nu era un accident vascular direct ca urmare a infecției cu coronavirus, din câte am putut investiga cazul. A făcut o afectare cardiacă, ca urmare a acestui virus care într-adevăr a afectat cardiac secundar și a format un cheag, iar acel cheag a dus în ultimă instanță la acest accident vascular și ulterior la afectarea neurologică ce a rezultat. Adică e un lanț patologic. Nu infecția directă este problema”.
Pacienții cu AVC sunt mai vulnerabili în fața Covid
Medicul a explicat de ce persoanele care au suferit un AVC devin din start mai vulnerabile în fața infecției cu virusul SARS- CoV-2.
„Problema mare a pacienților cu Accident Vascular Cerebral este faptul că de multe ori pot fi afectați sever neurologic și să rămână o perioadă la pat, iar din acest motiv tot timpul sunt mult mai susceptibili la a se infecta, din păcate”, a declarat medicul neurolog la Gândul Live.
Medicul neurolog, despre pierderea miroului: Este o incidență mult mai mare a acestui simptom la bolnavii de Covid, decât în cazul altor infecții virale.
În ceea ce privește pierderea gustului și a mirosului, medicul spune că prin studiile neurologice care s-au desfășurat până acum nu a fost găsită prezența coronavirusului în bulbii olfactivi, care sunt neuronii unde se face procesarea mirosului în creier: „Probabil problema nu rezidă în creier, nu de aceea ne scade mirosul, mai degrabă problema este fie la nivel de receptori, în mucoasa nazală, poate sunt infectați neuronii de acolo, sau ca urmare a catarului respective, rinoreea, în sensul că se înfundă sau curge nasul . Este o incidență mult mai mare a pierderii mirosului în coronavirus, față de alte virusuri. Asta e particular. E discutabil dacă gustul s epierde primar sau mai degrabă secundar. Aproape mereu când ne pierdem mirosul, automat ne pierdem și gustul.