GÂNDUL LIVE | Cum arată profilul psihocultural al României. Radu Magdin: „Nu poți să-ți construiești viața așteptând să vezi ce se întâmplă”
This browser does not support the video element.
Modificările în profilul psihocultural al țării sunt substanțiale în ultimii opt ani, iar acestea reprezintă provocări pentru instituțiile statului, arată prof. univ. dr. Daniel David, într-o analiză publicată pe blogul său, comentată de Radu Magdin, analist și consultant, invitat ediției speciale de vineri a GÂNDUL LIVE dedicată Zilei naționale a României.
Prof. univ. dr. Daniel David detaliază pe blogul său cele mai recente analize asupra profilului psihocultural al României, la 105 ani de la Marea Unire, a apreciind că s-au produs schimbări importante între 2015 și 2023.
„Între 2015-2023, România a devenit o cultură care se orientează tot mai mult pe legătura cu trecutul, care devine tot mai idealizat și normativ, iar în prezent favorizăm beneficiile are vin rapid și ușor, reducând rolul educației în succesul social pe termen lung și văzând provocările pe termen lung ca pericole, nu ca oportunități”, arată psihologul Daniel David.
„A sosot momentul ca cei care se consideră elită să aibă grijă de o Românie care altfel riscă să se frustreze”
Analiza profesorului clujean, rectorul Universității „Babeș – Bolyai”, a fost comentată de Radu Magdin la Gâdul Live.
„Oarecum e normal, pentru că e un cocktail din care tu n-ai cum să vezi, dacă tu te raportezi prioritar la trecut și nu ai un plan de viitor, normal ca viitorul mai degrabă să pară periculos, misterios, nu știm ce ne așteaptă. Păi, dar nici nu trebuie să așteptăm. Nu trebuie să avem un viitor de «Doamne-ajută!», în sensul de nepregătire, vedem ce se va întâmpla. Ăsta este unul dintre lucruri care pe mine m-au șocat, de exemplu, întors după cinci ani de la Bruxelles în 2012. Foarte multe, repede, de genul «Să vedem ce se întâmplă», chiar și de la oameni mari, politici, de business, de alte ori. Or, dacă tu îți construiești viața numai pe ce se întâmplă, sigur că pot să se întâmple multe. Doamne ferește! Poți să mori într-un accident de mașină, poate să te calce trenul”, a comentat analistul și consultantul Radu Magdin.
„Multe lucruri pot să se întâmple, dar nici nu poți să-ți construiești viața așteptând pur și simplu să vezi ce se întâmplă, recontrolându-ți agenda de niciun fel, necreând ancore. Și când spun asta nu mă refer la ancore doar de genul de pe o zi pe alta, că și asta este un alt apropo de termen scurt. Și acest termen scurt se reflectă și în câștiguri. Și o să vă dau un exemplu foarte clar pe care îl simt de fiecare dată când vin noaptea de la aeroport. De trei-patru ori se anulează Uber-ul sau Bolt-ul până când cineva ia o cursă mai scurtă, pentru că logistic sunt mai aproape de aeroport, pur și simplu. Faptul că – și tot timpul mă bucur când mă ia al cel al treilea, al patrulea, al cincilea șofer – care spune, când îl întreb de ce a luat cursa, «Domnule, pe mine nu mă interesează, pentru că oricum știu că o să iau după aia următoare, interesul meu este să mă mișc, să muncesc»”, a spus Radu Magdin, la GÂNDUL LIVE.
„Dar atâta timp cât tu nu ai un narativ mai mare de societate care să încurajeze efortul sau chiar și o promisiune de contract social minimal, cum am avut, de exemplu, în familie… De exemplu, mama mea mi-a spus mie când am crescut, două chestii, apropo de repere profesionale, mi-a spus «Ai carte, ai parte» și, sincer, contractul social propus de mama a funcționat. Am muncit mult, am învățat carte, am reușit. Și a 2-a chestiune era: «Te rog să fii, fă ce vrei, ce-ți place, dar încearcă să fii în top trei, top cinci, adică să încerci să tot timpul să aspiri la ceva. Eu cred că România are oameni, nu valoroși, ci foarte valoroși, problema este că în spațiu public o parte din acești oameni nu ies ca să inspire societatea, nu sensul că nu sunt chemați, că până la urmă, câteodată poți să te bagi și tu în seamă sub formă de editoriale, de mesaje. Deci, părerea mea este că a sosit momentul ca pe acest deceniu, tocmai pentru a avea o Românie orientată spre viitor, ca cei care se consideră elită și nu în sensul acela elitist, ci în sensul de oameni de bun simț care au reușit, să aibă grijă de o Românie care altfel riscă să se frustreze, să gândească pe termen scurt și să le saboteze inclusiv proiectul lor de viață”, a conchis Radu Magdin, la ediția specială dedicată Zilei naționale a României.
Aricolul integral al prof. univ. dr Daniel David, aici.