GÂNDUL LIVE. D. Antonescu, expert criminolog: Hoții din buznare, de regulă, nu recurg la violență pentru că știu că tâlhăriile sunt mai aspru pedepsite. Măștile chirurgicale îi ajută pe infractori
This browser does not support the video element.
Expertul criminolog Dan Antonescu a vorbit la Gândul Live depre metodele de operare ale hoților din buzunar. În ultima perioadă tot mai multe astfel de cazuri au fost surprinse de camerele de supraveghere și reclamate la poliție. Măștile de protecție îi ajută pe infractori pentru că le ascunde fețele, spune criminologul care ne îndeamnă să fim foarte atenți în jurul nostru.
Femeie lovită în Piatra Neamț, sub ochii unui copil de 3 ani
Unei femei de 63 de ani i s-a smuls geanta în care avea portofelul și documentele personale. Pe imagini se vede cum femeia este lovită și pusă la pământ. Toate echipajele din teren ale poliției din Piatra Neamț au fost mobilizate pentru a-l identifica pe hoț. Acum, cercetarile continua pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț.
„Aceste imagini nu fac altceva decât să întărească convingerea judecătorului că acest individ va merita maximul prevăzut de lege. Maniera în care a lovit femeia respectivă”, a spus Dan Antonescu, consilier al șefului Poliției Române.
Hoț în autobuz
Acest caz nu este singurul de acest timp petrecut în ultima perioadă, în mai multe înregistări exclusive se observă cum hoții profită de măștile de protecție pentru că nu li se văd fizionomia și încearcă să jefuiască o categorie vulnerabilă: Femeile, de cele mai multe ori în vârstă. Într-una dintre înregistrări se vede cum un individ se apropie de o femeie care stă într-un autobuz, îi smulge pur și simplu lanțul de la gât și coboară. Hoțul și-a ales momentul când ușile se deschideau, semn că totul a fost premeditat.
„Acest individ care a comis fapta deja este reținut. Camerele de supraveghere reprezintă mană cerească pentru anchetatori. Totuși, niciodată aceste imagini nu vor constitui probe de sine stătătoare”, a declarat Dan Antonescu.
Criminologul ne sfătuiește să fim foarte atenți la cei care se apropie de noi. De cele mai multe ori, hoții au în mână o sacoșă și se prefac că au o preocupare:
„Nu devenim paranoici, dar e nevoie de un strop de atenție ”
„Acest individ care a comis fapta deja este reținut. Camerele de supraveghere reprezintă mană cerească pentru anchetatori. Totuși, niciodată aceste imagini nu vor constitui probe de sine stătătoare.
Criminologul ne sfătuiește să fim foarte atenți la cei care se apropie de noi. De cele mai multe ori, hoții au în mână o sacoșă și se prefac că au o preocupare.
„Nu devenim paranoici, dar e nevoie de un strop de atenție ”
În altă înregistrare se observă cum un tâlhar se strecoară în spatele unei femei pe scara blocului și îi bagă mâna în geantă. La un moment dat, femeia se întoarce, iar individul se retrage
„Avem de-a face cu un hoț din buzunare sau din poșetă. Ei foarte rar își depășesc acest statut. Nu trec la violență pentru că știu că tâlhăria este o pedeapsă mai dură. Doamna a deschis ușa și nu s-a asigurat că ușa s-a închis. Doamna a depus reclamația foarte târziu, seara, după ce la prânz s-a întâmplat. Ea putea fi oricând o victimă a unei tâlhării. Dacă s-ar pune problema așa cum își dorește lumea, ca pedepsele să fie aplicate exemplar, o pedeapsă cap coadă, fără posibilitate de eliberare condiționată, atunci nu ar fi atțatea tâlhării”, a declarat Dan Antonescu.