România a fost puternic afectată de criza economică, generată de răspândirea COVID-19. Dan Barna a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre acest lucru.
„Vineri a fost prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență, un program de de 30 de miliarde de euro, care răspunde unei părți importante din această problematică. Sunt fonduri alocate creatorilor de cultură și actorilor independenți (alocați circa 70 de milioane de euro), sunt resurse alocate pentru mediul de afaceri și pentru adaptarea și readaptarea la noua economie care se va schimba semnificativ.
PNRR este un program care decontează pe rezultat. Daca noi nu vom face ce ne-am propun, nu vom primi niciun ban. De exemplu, daca nu facem acele sute de vagoane CFR, noi nu vom primi niciun euro. De asemenea, dacă ne-am angajat la 900 de vagoane și am reabilitat doar 300 nu vom primi niciun euro. Din acest motiv încercăm să introducem în program doar proiecte care vor fi finalizate până în anul 2026”, a declarat Dan Barna.
Dan Barna: „Foarte multe companii au observat că nu au nevoie de sedii în centrul orașului și că se lucrează bine și de acasă. Dacă e să găsim și un element pozitiv în pandemie, este faptul că ne-a ajutat să învățăm să lucrăm online.
Pentru anumite industrii, lucrul acesta funcționează foarte bine. Pentru altele, în schimb, nu funcționează deloc. Tocmai din această perspectivă este o analiză și o dezbatere pe care o avem și în Guvern: despre ce măsuri de sprijin putem să mai susținem în perioada următoare.”
FMI anunță o solidă redresare economică pentru 2021! Geoffrey Okamoto, prim-adjunct al directorului general, a avertizat, totuși, că rămân riscuri semnificative pentru omenire. Inclusiv cu privire la extinderea pandemiei de coronavirus!
În aprilie, FMI va actualiza previziunile din ianuarie, care indicau un avans al economiei mondiale de 5,5% în acest an.
Nou prognoză trebuie să reflecte măsurile suplimentare de sprijin adoptate în SUA, a declarat Okamoto, fără a oferi detalii. Într-un discurs rostit la Forului de dezvoltare al Chinei, oficialul FMI şi-a exprimat temerile privind adâncirea diferenţelor între economiile avansate şi cele emergente.
Asta, în condiţiile în care de la începutul pandemiei aproximativ 90 de milioane de persoane au ajuns sub pragul de sărăcie extremă.