Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Prioritatea Guvernului a fost organizarea alegerilor și nu redeschiderea școlilor. Răspunderea fost aruncată pe administrația publică locală

GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Prioritatea Guvernului a fost organizarea alegerilor și nu redeschiderea școlilor. Răspunderea fost aruncată pe administrația publică locală

GÂNDUL LIVE. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Prioritatea Guvernului a fost organizarea alegerilor și nu redeschiderea școlilor. Răspunderea fost aruncată pe administrația publică locală
Dan Cristian Popescu, intervenție la Gândul Live

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 și candidat din partea PSD la primăria aceluiași sector, a detaliat, la Gândul Live, măsurile luate pentru pregătirea începerii anului școlar în 14 septembrie, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, pentru a nu apărea „o nouă Lombardie”.

Începerea anului școlar, în 14 septembrie, va trebui organizată în funcție de contextul epidemiologic și cu respectarea normelor de protecție sanitară, iar autoritățile locale sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat, luni, că, din informațiile primite de la DSP, rata de incidență a îmbolnăvirilor în Capitală este de 1,12, ceea ce plasează Bucureștiul în scenariul 2 pentru reluarea cursurilor.

Potrivit MEC, Scenariul 2 presupune participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Anterior, MEC anunțase că, potrivit analizei epidemiologice realizate la nivelul municipiului București, sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben.

„Le e frică celor de la Minister să își asume răspunderea pe un scenariu foarte clar”

„Eu verific în fiecare zi școlile din Sectorul 2, ne pregătim cu tot ceea ce ține de primărie pentru ca școlile să se deschidă în cel mai bun mod, cu toate că cei de la Guvern nu au spus nimic clar, toată răspunderea a fost aruncată pe administrația publică locală, pe părinți, pe profesori, pe oricine altcineva, nuau fost în stare nici măcar să anunțe nilște norme de prevenție foarte clare. Mai mult, și această decizie de deschidere într-un mod sau altul a fost aruncată către consiliile de adminstrație ale școlilor. Deci nu e obligatoriu scenariul galben, cu jumătate dintre copii acasă și jumătate la școală, consiliile de adminsitrație pot decide și un alt scenariu. Deschiderea în scenariul galben este doar o recomandare, Guvernul doar recomandă, își dă cu părerea, dar decizia se aruncă pe spatele altcuiva”, a declarat viceprimarul Dan Cristian Popescu, la Gândul Live.

„Unele consilii pot decide să deschisă în scenariul verde, altele, pe scenariul roșu, deci toți copii la școală sau toți copiii acasă, tocmai pentru că le e frică celor de la Minister să își asume răspunderea pe un scenariu foarte clar, pe niște norme foarte clare de prevenție”, este de părere candidatul la funcția de primar al Sectorului 2.

„Mai mult, tabletele nu vor veni de la Guvern, am modificat ieri bugetul sectorului pentru a achiziționa noi tablete pentru cei care au această nevoie. Ne-au anunțat că măști nu vor pun la dispoziție pentru cei care au nevoie de aceste măști, am rectificat ieri bugetul sectorului pentru a cumpăra și măști pentru cei care au această nevoie, inclusiv pentru profesorii și personalul auxiliar, nu numai pentru elevi, care nu își pot procura, ei trebuie să aibe la dispoziție măști”, a detaliat Dan Cristian Popescu.

„Vrem să diminuăm cât mai mult posibilitatea unei răspândiri a virusului și a unui haos”

„Mai mult, împreună cu Primăria Generală am pus la punct un program prin care toți profesorii din București, inclusiv cei din Sectorul 2, vor fi testați în cele trei zile premergătoare deschiderii școlilor, gratuit, de către ASSMB, pentru a reduce riscul răspândirii virusului, iar toți copiii, dascălii și personalul auxialiar care la triajul de dimineață vor prezenta simptome posibile de COVID-19 vor fi testați din nou gratuit de ASSMB și de către Sectorul 2, în cazul nostru, pentru că am rectificat și în această privință bugetul școlilor pentru a putea veni în întâmpinarea acestor posibile probleme”, a explicat viceprimarul Sectorului 2.

„Vrem teste rapide, care să ne vină cu un răspuns în 24 de ore maxim, nu vrem să creem panică în clase, vă dați seama ce-ar fi ca un copil să fie suspect de COVID-19 până se elucidează sau nu dacă este îmbolnăvit, toți părinții vor intra în panică, toți colegii, personalul din școală și așa mai departe. Vrem să diminuăm cât mai mult posibilitatea unei răspândiri a virusului și a unui haos creat de suspiciuni și de lucruri care sunt generate de proasta organizare a Ministerului a acestui nou an școlar”, a argumentat Dan Cristian Popescu.

Administrația locală a Sectorului 2 a cumpărat pentru școli măști, dezinfectanți, termoscanere, preșuri dezinfectante, apă caldă și săpun, stickere pentru distanțare fizică și fluxuri de intrări și ieșiti separate, iar ASSMB a suplimentat numărul de posturi, pentru a fi măcar o persoană profesionistă în fiecare școală care poate face triajul epidemiologic, a precizat Dan Cristian Popescu. Fiecare școală are o sală de izolare, unde copilul va sta până vine un părinte pentru a-l duce la ASSMB pentru a fi testat gratuit.

„Am făcut tot ceea ce ținea de noi. Era bine ca cei de la Minister, de la Guvern, să ne pună la dispoziție mai multe date științifice, mai multe studii. Dânșii ne-au ținut într-o ceață, ne amenință de trei luni, nu au fost în stare de trei luni să ia, să ne ceară niște măsuri clare din punct de vedere sanitar și din punctul de vedere al încetinirii virusului. Nu au fost în stare nici să cumpere acele tablete, au stat patru luni într-o licitație pe care nu au reușit să o termine și ne-au anunțat cu zece zile înainte de deschiderea școlilor, în care este foarte posibil și foarte probabil să avem scenarii în care copiii să învețe online, nu au fost în stare să pună la dispoziția celor care nu le au. Mulți copii au în București, dar avem aproximativ 4% din copii care nu au aceste posibilități. Ei cum o să învețe dacă nu au aceste posibilități? Am trimis bani în bugetele școlilor care au nevoie. Aceste tablete nu vor fi date cadoum vor fi date ca la bibliotecă, împrumutate de copilul respectiv, iar când se va termina anul școlar, va fi dată înapoi”, a spus Dan Cristian Popescu, care a precizat ca nu sunt tablete foarte scumpe, se încadrează în criteriul de preț pentru a fi decontate prin fonduri europene.

Dan Cristian Popescu a explicat că toate măsurile au fost luate pentru protecția copiilor, dar și a seniorilor din familie, precizând că „nu vrem să apară o nouă Lombardie, un nou scenariu de la începutul lunii martie din Italia”.

Locurile din crește și din cadrul unităților after-school au fost reduse, pentru respectarea normelor, a explicat viceprimarul, admițând că este o problemă, care urmează să fie analizată după începerea școlilor.

Propunere: 28 septembrie, zi de școală online, pentru dezinfectarea după alegeri

În ceea ce privește desfășurarea zilei votului în școli și riscul ca spațiile din unitățile de învățământ să fie contaminate, viceprimarul Sectorului 2 a explicat că a propus ca lunea de după alegeri, 28 septembrie, să se facă școală în scenariul roșu, online, pentru a avea timp pentru dezinfectarea tuturor spațiilor folosite în procesul electoral.

„Din păcate, prioritatea Guvernului a fost organizarea alegerilor și nu redeschiderea școlilor. Acum două săptămâni erau deja normele pentru alegeri, erau măști pentru alegeri și orice substanța cumpărată de Guvern pentru alegeri, pentru școli nu era nimic, a fost aruncată răspunderea pe administrația publică locală”, a afirmat Dan Cristian Popescu.

În acest sens, fiecare catedră a școlilor din Sectorul 2 va fi dotată cu un laptop, echipamentul periferic necesar și două rețele de internet, pentru a nu se întrerupe comunicare, în cazul predării online, despre care viceprimarul crede, totuși, că nu are același randament ca sistemul clasic. „Este foarte greu să ții copilul atent și îl faci să înțeleagă niște lucruri online, mult mai greu decât atunci când o faci în clasă, tradițional, dar suntem pregătiți și pentru acest scenariu”, a conchis viceprimarul.

În ceea ce privește redeschiderea locurilor de joacă, unde restricțiile au fost impuse de Guvern, Dan Cristian Popescu este de părere că decizia de a merge cu cei mici la locuri de joacă ar trebui să le aparțină părintelui, care „estemai în drept și mai inteligent decât politicienii la acest mod referitor la copilul lui”.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele