GÂNDUL LIVE. Dîncu: „PSD a pierdut în ultima vreme procente din încrederea oamenilor tocmai pentru că nu am avut niște grile de selecție care să funcționeze.” / Codul de conduită propus
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a detaliat, la GÂNDUL LIVE, proiectul discutat la nivelul conducerii social-democraților pentru realizarea unui cod de conduită, a unei grile de selecție pentru reprezentanții partidului, în absența căreia, formațiunea a pierdut din încrederea alegătorilor. După scrutinul din 27 septembrie și înaintea alegerilor parlamentare, Vasile Dîncu este de părere că partidele trebuie să fie mai transparente și să explice ce vor să facă cu România în viitor.
„Partidul Social Democrat a pierdut în ultima vreme foarte multe procente și procente din încrederea oamenilor tocmai pentru că nu am avut niște grile de selecție care să funcționeze, adică ceea ce am propus astăzi. Astăzi am propus Consiliului Național un draft, un proiect, în care venim cu criterii foarte clare legate de cei care vor fi aleși în funcții în Parament sau în alte funcții publice, ca parte a unui cod de conduită pe care o să-l propunem în Consiliul Național din partea PSD”, a explicat Vasile Dîncu, în intervenția la GÂNDUL LIVE.
„Partidele și politica au rămas în urma istoriei”
„Partidele mari în România se schimbă foarte greu. Este foarte greu să schimbi într-un partid mare, mai ales atunci când se află destul de des la putere. Marile schimbări se fac în general în Opoziție, atunci când oamenii se gândesc cu teamă la viitor, atunci când sunt obligați să recunoască semnele timpului. Pentru că ceea ce se întâmplă astăzi și ceea ce vedem și uneori politicienii nu vor să înțeleagă este faptul că partidele și politica au rămas în urma istoriei, iar această pandemie împinge lucrurile la o situație la care nu se așteptau și la care, schimbarea fiind foarte rapidă, și partidele trebuie să se schimbe foarte, foarte rapid. Și primul lucru pe care trebuie să îl facă este să își schimbe ideile și apoi, evident, purtătorii locr, adică oamenii”, a detaliat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
„Nu liderul trebuie să aibă mână proastă la oameni. Ceea ce am propus astăzi este tocmai, în primul rând un lucru pe care Marcel Ciolacu l-a acceptat de la început, o conducere colegială , în care ultimul cuvânt nu îl are liderul, în orice situație. Liderul este cel care conduce o echipă și nu este cel care conduce singur. Ăsta este primul lucru. Astăzi am propus din partea Consiliului Național trei mari seturi de criterii pentru a alege reprezentanții și o metodologie pentru asta, adică vom și cuantifica, calitativ și cantitativ, existența anumitor criterii și a anumite competențe pe care trebuie să le aibă. Am vorbit de competențe hard, soft și, în același timp, impact social. Sunt competențe care țin de integritate, de posibilități de relaționare, de calitatea tipului de lider”, a explicat Dîncu.
Marcel Ciolacu a fost ales președintele PSD, alături de echipa din care face parte și Vasile Dîncu, la congresul din 22 august. Într-o conferință organizată înainte de alegerile din 27 septembrie, față de care se declara optimist, Vasile Dîncu anunța că primenirea ofertei electorale, care este în plan după locale, nu va depinde de rezultatele scrutinului din 27 septembrie.
Despre asumarea eșecului
Întrebat despre declarațiile unor politicieni, precum Gabriela Firea, după pierderea alegerilor locale, Vasile Dîncu a declarat: „Într-adevăr nu cred că este cea mai bună strategie aceasta, de a acoperi mesajul partidului, pentru că am făcut un studiu în ultima vreme și am văzut că o parte dintre oamenii din comunitățile în care PSD a câștigat nu știu că s-a întâmplat asta, iar noi trebuie să ne concentrăm mesajul în primul rând pentru ce va fi în viitor”.
În cazul particular al Gabrielei Firea, Vasile Dîncu este de părere că Primarul general în exercițiu a avut de suferit din partea partidului în ultimii 3 ani. „De fapt ea asta spune și cu siguranță că există și o vină colectivă în acest lucru. Dar evident, cu siguranță, Gabriela Firea se va ocupa în viitor în primul rând cu monitorizarea noului primar și va uita eventual de nedreptățile care i s-au făcut și va devenit foarte funcțională prin această perspectivă a monitorizării viitorului sau actualului primar al municipiului București”, este de părere Dîncu.
„Sunt de acord că trebuie schimbat tipul de discurs și oamenii trebuie să înțeleagă de ce s-au întâmplat anumite lucruri. Pentru că atunci când unii oameni se plâng că au fost nereguli la alegeri, în primul rând trebuie să se gândească și la cum s-au organizat ei în ziua votului, cum și-au organizat sistemul de observare, de numărare?, a spus Dîncu.
„Nimeni nu își propune să intre în Opoziție”
„Sunt de acord că în viitor, cu siguranță, și mesajul partidului va fi axat în primul rând pe ceea ce vrem să facem în viitor cu România și evident și cu partidul. Pentru că partidele sunt în acest moment instituții care, chiar dacă sunt de drept privat, au încă o relevanță publică, de aceea trebuie să fie transparente, trebuie să arate ce vor face în viitor, cu ce oameni și acest lucru trebuie schimbat în toate partidele probabil”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
„Alegerile în viitor vor fi despre oameni cu o mare mobiliatate intelectuală, cu viziune, și oameni care să ducă orașul sau localitatea spre undeva”, a spus Dîncu, care a detaliat măsurătorile sociologice din ultimii ani.
Întrebat despre planurile pentru Parlamentate, Dîncu a declarat că „sigur, nimeni nu își propune să intre în Opoziție”. „Ne propunem să câștigâm următoarele alegeri, nu vrem să le câștigăm însă de o manieră populistă, de aceea astăzi am propus o grilă pe care o vom folosi pentru selectarea oamenilor la Parlamentare. Cu singuranță că centrul proiectului nostru cu care vrem să câștigăm alegerile în această toamnă va fi legat de educație și sănătate. Educația cred și eu că este mai degrabă o investiței, nu e un cost, așa cum îl privim noi, și, de asemenea, sănătatea. Sunt lucrurile esențiale, după părerea mea, pentru modernizarea societății naostre. De aceea eu nu cred în utopii, nu cred că trebuie să construim în afara unei priviri realiste asupra a ceea ce facem noi, însă ceea ce cred că poate aduce stânga este cu adevărat un proiect de stat social, de a rezolva problema celor mulți, care au nevoie de sprijin în educație și sănătate”, a spus Dîncu, subliniind că e important să fie aleși și oamenii potriviți pentru această misiune.