GÂNDUL LIVE. Doctorul Beatrice Mahler, despre pacienții cu sindroame post-COVID-19: Un impact important îl au și afecțiunile psihice / Trebuie să schimbăm mentalitatea de stigmă asupra COVID – VIDEO

Publicat: 12 05. 2021, 19:22
Actualizat: 12 05. 2021, 22:36

This browser does not support the video element.

Managerul Institului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, vorbește în cadrul ediției de miercuri, 12 mai, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre pacienții care suferă de sindroame post-COVID-19, dar și despre impactul psihlogic pe care îl are boala asupra persoanei afectate mai ales în contextul în care există o stigmă asupra noului coronavirus. 

Doctorul Beatrice Mahler explică faptul că evoluția post-COVID-19 a pacientului care a fost afectat de boală prezintă uneori surprize pentru medicii, întrucât unii pacienți prezintă manifestări neorologice, cardio-vasculare și pulmonare. Specialistul  punctează că un impact important asupra pacienților îl au și afecțiunile psihice.

Sindroamele post-COVID-19: de la manifestări pulmonare la manifestări psihice

COVID-ul ne oferă o supriză deoarece de la o lună la alta și în ceea ce privește evoluția pacientului post-COVID-19 avem suprize de manifestări. La început ne așteptam ca impactul pe care îl are afecțiunea asupra plămânului să ducă la modificări de fibroză și într-o oarecare măsură o recuperare a funcției pulmonare să fie posibilă, iar în rest, simptomatologia să se remită destul de rapid și complet. Ne uităm la pacienții care ajung cu sindroame post-COVID și surprizele sunt destul de mari (…) Ne referim la pacienți cu forme moderate, cu forme severe, care au avut nevoie de internare într-un spital. Afectarea vasculară își spune cuvântul iar complicațiile în sfera vasculară sunt multiple. De aici apar manifestări cardio-vasculare, miocardita, de exemplu, manifestări neurologice – fenomenele de oboseală extremă, de nisip în ochi, dureri musculare, senzația de oboseală permanentă – sunt prezente. Pe lângă acestea, un impact important îl au afecțunile psihice”.

DR. BEATRICE MAHLER, manager al Institutului „Marius Nasta”

Stigma de COVID-19: „Boala nu este o rușine”

Managerul Institutului „Marius Nasta” a vorbit despre cazul unei paciente care voia să se interneze în cadrul unității medicale pentru recuperare deoarece a susținut că „a avut o traumă post-COVID.

„Mi-am dat seama că folosirea acestui cuvânt (n.r. traumă) nu este întâmplătoare. Exemplifică extrem de profund impactul pe care l-a avut această boală asupra psihicului. Să nu uităm că stigma de COVID există. Trebuie să schimbă această mentalitate, dar o putem face doar vorbind despre deficiențe și ceea ce observăm în jurul nostru și încurajând lumea să vorbească despre problemele lor”, a adăugat specialistul.

Doctorul Beatrice Mahler a reiterat faptul că „boala nu este o rușine” deoarece oamenii nu au nicio vină când se îmbolnăvesc, însă există totuși un stigmat în societate referitor la bolile cu transmitere virală.