GÂNDUL LIVE. Doctorul Beatrice Mahler explică de ce pacienții care suferă de diabet dezvoltă o formă mai gravă de COVID-19 – VIDEO
This browser does not support the video element.
Medicul Beatrice Mahler explică în cadrul ediției de miercuri, 12 mai, a emisiunii GÂNDUL LIVE, de ce pacienții bolnavi de diabet dezvoltă forme mai grave de COVID-19.
Managerul Institutului „Marius Nasta” arată cum cele două boli interefereaz una cu cealaltă în organism, dar și ce efecte produce această „congruență” a bolilor asupra plămânilor.
Diabetul, „un amplificator” al COVID-19
„Pentru că diabetul în evoluția lui duce la afectarea vaselor. Diabetul are ca și afectare cronică arteriopatia diabetică. Când glicemia este mai mare decât limita normală duce la o uzură a vaselor de sânge, o sensiblitate, care în contextul în care apare sindromul inflamator extrem de puternic în cadrul bolii COVID-19, este terenul perfect pentru coagulare. De aceea diabeticul are o manifestare extrem de brutală a sindromului COVID-19 iar afectarea pulmonară este intensă nu doar prin furtuna de citokine, ci și prin rețeaua de vase pe care o conține plămânul”, transmite doctorul Beatrice Mahler.
Aceasta a explicat faptul că la nivelul plmânilor există numeroase vase de sânge care se află în jurul „săculeților de aer” iar din această cauză un pacient diabetic are o afectare pulmonară și mai gravă.
Majoritatea pacienților COVID-19 decedați în România, dar nu numai, care au prezentat și comorbidități sufereau de diabet. Mulți dintre cei care reușesc să câștige lupta cu virusului SARS-CoV-2 ajung să aibă sechele COVID-19, care se manifestă sub diferite forme.
Medicul Beatrice Mahler indică la ce fel de simptome post-COVID-19 ar trebui să fie atenți pacienții: „dacă pacientul are dispnee, dacă obosește când merge pe stradă, dacă prezintă amorțeli în mâini și picioare, dacă are dureri de cap, ar trebui să se adreseze în principal medicului de familie și de acolo să fie direcționat către medicul specialist”.