Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Doru Dima, specialist HR, despre noile generații: Practic nu mai există un interes al școlii / Guvernanții încearcă să conducă țara din mers și asta e instruire la locul de muncă. Nu mai merge așa – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Doru Dima, specialist HR, despre noile generații: Practic nu mai există un interes al școlii / Guvernanții încearcă să conducă țara din mers și asta e instruire la locul de muncă. Nu mai merge așa – VIDEO

Specialistul în resurse umane Doru Dima a discutat în cadrul ediției de miercuri, 24 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, despre un studiu recent care arată că ultimele generații au un IQ mai scăzut decât cele precedente. 

Un studiu recent arată un nivel scăzut al IQ-ului, de la generație la generație. România ocupă un loc fruntaș cu cele mai slabe rezultate ale elevilor în învățământ. Aproape jumătate din cei cu vârsta de 15 ani au rezultate slabe la Matematică. Un procent similar în domeniul Științei și puțin peste 40% la lectură. Noile generații arată o inteligență socială crescută, dar abilitatea de adaptare la experiențe noi este foarte scăzută.

„Mie mi-a venit să plâng când am văzut prima data dată. (…) Poate, totuși, într-o zi cineva și aude. Pentru că de fiecare dată spunem: Asta e. În sensul că noi ne uităm la ceea ce înseamnă tânăra generație, care la un moment dat trebuie să ne înlocuiască pe noi și care să facă lucrurile pe care noi în 30 de ani nu am fost în stare să le facem. (…) Și atunci stai și te minunezi că interesele lor ocupaționale nu au nicio treabă cu antreprenoriatul, pe care noi îl promovăm puternic sau încercăm să facem asta prin sistemul educațional. Dar nu îi interesează. Iar interacțiunea socială și tot ce înseamnă partea de comunicare și de a face lucrurile împreună nu mai există ca interes. Practic, fiecare individ din generațiile care vin, și nu numai, se raportează la telefonul mobil, la comunicarea prin emoticoane, la mesaje scurte, dacă se poate trunchiate, și în cuvinte tăiate și foarte scurte. Socializarea este în online. Dacă aliniezi 10 tineri și îi lași fără un obiect de studiu ei în 10 secunde sunt toți pe telefon. Și generația mea a juns să stea pe telefon în condițiile în care sunt împreună la o masă”, a declarat specialistul.

Specialist în resurse umane: „Conștiinciozitatea, tenacitatea, nu mai reprezintă trăsături de personalitate la generațiile care vin”

„Nu ai cum să evoluezi când aproape 14.000 de tineri care au terminat liceul scorurile, la testele de aptitudini verbale și numerice, se încadrează în 40%. Deci practic noi reușim să rezolvăm 40% din problemele pe care acum 20 de ani le rezolvam în proporție de 70%. Acesta este dezastrul. Iar ceea ce vă spun este în trend deoarece acum 5 ani am mai avut un studiu pe aproximativ 60.000 de oameni în care scorul era undeva la 5. Deci căderea este fabuloasă! Și nu din cauza faptului că sunt exercițiile noastre mai grele, ci din cauza faptului că practic nu mai există un interes al școlii. În studiul nostru am descoperit că conștiinciozitatea, tenacitatea, nu mai reprezintă trăsături de personalitate la generațiile care vin. Stabilitatea emoțională este foarte scăzută. Practic, dacă nu primim un feedback online, dacă am pus o poză și cineva nu zice ceva frumos de noi (…) avem o problemă în viață. Noi ne raportăm prin prisma a ceea ce primim din punct de vedere al stimei sociale online. Nu mai suntem în regulă și ne ducem cu totul într-o zonă de speriat”, a mai susținut Doru Dima la GÂNDUL LIVE.

Tinerii de 17-19 ani, mai preocupați de feedback din cauza stimei de sine

„Nu ne interesează antreprenoriatul, nu mai socializăm, nu mai suntem conștiincioși, nu ne mai interesează să ne păstrăm jobul pentru că oricând putem găsi altul, pentru că oricum sunt destule, avem nevoie de foarte mult feedback pentru că altfel stima noastră de sine dispare și cădem în depresie. Deci asta descoperim că vine din spate. (n.r. pentru categoriile de vârstă 17-19 ani). În momentul în care noi ne văităm atâta că avem doar 25% dintre cei termină o formă de școlarizare și care lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit, în condițiile în care părinții nu investesc în consilierea în carieră, în condițiile în care statul român, printr-un reprezentant al său de la Ministerul Educației, îmi spune mie personal, e adevărat că n-are nicio vină, doar că nu ia măsuri, faptul că consilierea în carieră nu este un obiectiv strategic național. Nu poți să spui asemenea aberație pe gură și să nu faci nimic”, a mai explicat acesta.

Doru Dima, de conducerea statului român: Toți învață să conducă țara asta din mers. Asta este instruire la locul de muncă

„Pe mine mă sperie gândul că vin generațiile din spate, care au și ele copii, oameni foarte buni (…) Mie mi-e foarte teamă că băieții care au preluat frâiele țării nu sunt foarte departe de cei pe care i-am măsurat noi. Pentru că toți învață să conducă țara asta din mers. Asta este instruire la locul de muncă. Ceea ce nu mai este de accept într-o țară care se dorește europeană și care dorește să pună accent pe competență, așa acum scot steagurile și strigă toți: Vrem competență! Dar a lor unde e? M-am cam săturat ca de 30 de ani de zile, toți cei care vin la putere să învețe să conducă țara asta din mers. (…) Noi când o să înțelegem că cei care conduc țara asta trebuie să o conducă pentru au funcție politică, iar cei care sunt imediat după ei, de la secretarii de stat în jos, trebuie săfie cei care au competența în domeniul respectiv”, a conchis Doru Dima.