GÂNDUL LIVE. Dumitru Borțun, specialist în comunicare: „Cultura antivaccin este mai veche, iar Ministerul Sănătății nu a făcut nimic pentru a stopa acest tip de mesaj / Școala vieții este un alibi al celor care nu au făcut școala normală” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Dumitru Borțun, președintele juriului de onoare al Asociației Române de Relații Publice (ARRP), a fost printre invitații de joi seara ai Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE.
El a vorbit despre atitudinea antivaccin a unei părți a populației și a adăugat că astfel de mesaje există de foarte mult timp.
Mai mult, el atrage atenția că Ministerul Sănătății nu a intervenit pentru a pune capăt distribuirii unor astfel de mesaje în spațiul public.
„Cultura aceasta antivaccin este mai veche la noi și a fost promovată de-a lungul anilor fără ca Ministerul Sănătății să intervină. Vorbim de ceea ce se numește în teoria comunicării «comunicare proactivă»”, a spus Borțun.
Borțun: „Școala vieții” este un alibi al celor care nu au făcut școala normală
Specialistul în comunicare a comentat, printre altele, și teoriile conspiraționiste din ultima perioadă referitoare la pandemia de COVID-19 și la campania de vaccinare.
„Suntem într-un stadiu de înapoiere material și spiritual. Se leagă întotdeauna, unde ai sărăcie materială, ai și sărăcie spirituală. Minte simplistă, gândire inautentică, manipularea unor clișee, unor idei primite de-a gata. Ideile altora. Cum spun francezii, «les idées reçues», ideile primite și cu care individul jonglează ca la circ și este foarte încântat, are impresia că el gândește. Dar nu gândește. De fapt, manipulează ideile altora. Este genul de înapoiere în gândire, dar și o înapoiere a personalității”, a spus Dumitru Borțun la GÂNDUL LIVE.
Borțun spune că lipsa de educație este cea care, de cele mai multe ori, duce la astfel de atitudini și comportamente atunci când vine vorba despre probleme de acest tip.
„Școala vieții este un alibi pe care și-l dau cei care nu au făcut școala normală și care nu au înțeles nici acum de ce era important să aibă școala normală. Despre școală, ei spun cu foarte multă larghețe, lejeritate, că nu le-a plăcut cartea. Zi că nu te-a dus mintea, spune că n-ai putut!”, a adăugat el.
Dumitru Borțun: Cinismul vine din foarte multă ignoranță
Dumitru Borțun a vorbit și despre protestele din ultima perioadă față de restricțiile impuse de către autorități, dar și despre modul în care acestea din urmă au comunicat în ultimul timp.
Acesta spune că cei care ies la proteste nu mai protestează împotriva restricțiilor, pentru că au realizat că nu au câștig de cauză, ci încep să se folosească de unele concepte, precum libertatea, pentru a-și justifica manifestațiile. Cu toate acestea, specialistul în comunicare atrage atenția că dreptul la libertate nu trebuie sub nicio formă contrapus dreptului la viață al celorlalți. Mai mult, el adaugă că unii dintre participanții la proteste „incită oamenii la nesupunere civică”.
Borțun adaugă că cinismul caracterizează o parte a acestor proteste.
„Cinismul vine din foarte multă ignoranță. Oamenii ăia n-au citit cărți despre ciuma neagră, despre gripa spaniolă, epidemia de holeră din România dintre cele două războaie mondiale, habar nu au. Nici nu au văzut filme despre aceste evenimente. Deci în imaginarul lor nu există imaginea aia terifiantă cu cadavre pe străzi, pe care nu le mai ridică nimeni pentru că nu mai are cine, toată lumea e bolnavă. Asta e perspectiva care ne așteaptă dacă nu luăm măsuri”, a declarat specialistul la GÂNDUL LIVE.
Specialistul în comunicare a vorbit și despre acele persoane care îi acuză pe medici că ar ucide intenționat pacienții. El spune că mintea umană este „un labirint misterios, cu foarte multe lighioane care stau la pândă”, cum ar fi prejudecățile, clișeele, stereotipurile.
El spune că oamenii care au protestat în curțile spitalelor și i-au numit «asasini» pe medici nu vorbesc în limbajul în care li se comunică, motiv pentru care nu ar înțelege dacă autoritățile ar comunica mai des cu ei.
„Noi folosim un limbaj de specialitate, un jargon, care merge între noi, pe orizontală, dar când vorbești cu omul ăla care n-a trecut prin școală, are diplomă dar nu a învățat nimic, degeaba îi vorbești, că trece pe lângă el. Ar trebui apelat la fotbaliști. Sunt atâția fotbaliști care s-au îmbolnăvit de COVID, au lipsit din echipele lor, echipele au pierdut puncte. De ce? Din cauza COVID. Sunt echipe la care s-a îmbolnăvit și antrenorul. Cheamă-i la televizor să povestească, pentru că sunt eroii lor, al publicului ăsta”, a mai declarat Dumitru Borțun.