Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor | Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia: Depinde și de Curtea Constituțională. Să vedem ce se întâmplă

GÂNDUL LIVE. Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor | Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia: Depinde și de Curtea Constituțională. Să vedem ce se întâmplă

Parlamentarii au decis eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.

Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.

Proiectul a trecut cu 357 de voturi favorabile, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Parlamentarii UDMR nu au votat.

Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că „aceste pensii reprezintă foarte puțin din cuantumul pensiilor speciale. Fiecare se gândea probabil că va ajunge și el la pensie și va lua 5.000 – 10.000 de lei de la stat. Au votat. Fie ca au vrut să își facă PR, să-și facă propagandă. Sigur, face parte din jocul politic. Nu putem să spunem de la început dacă trece în mod sigur sau dacă pică, depinde și de Curtea Constituțională.

„Să vedem ce se va întâmpla”

Am văzut atâtea decizii care au stârnit controvense. E adevărat că legea are aceste riscuri constituționale, dar să vedem ce se va întâmpla.

Se poate elimina amendamentul USR PLUS prin care se anulează și pensiile în plată. E vorba totuși de indemnizație aici. Ar putea ca cei care și-au câștigat dreptul până acum să rămână așa.

Principul a fost corect. Nu sunt justificate aceste pensii. Nu sunt justificate nici restul: la primari, la consilieri, la alte categorii. Acolo e grosul și acolo am vedea o voință de a rezolva o problemă socială puternică în România.

Este un pas. Să nu mai înjure lumea Parlamentul. Chiar dacă ei poate nu vor să treacă de Curtea Constituțională.”, a declarat Ion M. Ioniță.

„Suntem bucuroși că proiectul PSD a fost adoptat de comisie”, spune Alfred Simonis.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că, atât  Guvernul Orban, cât  și Guvernul Cîțu puteau rezolva problema pensiilor speciale ale altor categorii prin OUG, iar pentru cele ale parlamentarilor puteau elabora mai repede un proiect legislativ.

În ciuda faptului că cei din Coaliție susțineau că proiectul USR va primi raport favorabil în Comisiile de specialitate, proiectul PSD a fost cel care a adunat mai multe voturi.

Astfel, proiectele de lege depuse de PNL și USR în acest sens au fost respinse.

Ludovic Orban, ieșire surprinzătoare

Ludovic Orban a acuzat PSD că a girat un sistem de pensii speciale pentru o anumită categorie de oameni, în timp ce alții care au muncit o viață trăiesc din pensii foarte mici.

George Simion (AUR): Noi am anunțat din campanie că vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Diana Șoșoacă: Mă uitam la dl Orban și nu credeam că e cineva care poate striga mai tare decât mine. Câtă demagogie ieftină…De ce mințiți poporul român? Legea dispune doar pentru viitor. Ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele