Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a anunțat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru va purta discuții cu angajatorul românilor care au protestat în Bonn, dar și cu administratorul judiciar al fermei care se află în insolvență.
De asemenea, acesta a precizat că în cursul zilei de azi, 20 mai, ministrul Muncii din Germania îi va prezenta cancelarului Germaniei, Angela Merkel, o serie de modificări a legislației muncii referitoare la români.
„Imaginile sunt reale, corespund realității – protestul de ieri din centrul Bonn-ului a fost transferat în fața Consulatului General. 10 reprezentanți ai protestatarilor au fost primiți în Consulat unde au avut o disucție cu cărțile pe masă cu Consulul General. Această discuție a fost continută prin telefon printr-o convorbire cu doamna ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care se afla ieri, la prânz, la Berlin. Eram și eu de față. Am schimbat câteva cuvinte. Doamna ministru Alexandru a luat hotărârea să plece la Bonn și a ajuns aseară, la ora 21.
Astăzi, începând de dimineață, a fost la fermă, unde s-a întâlnit cu administratorul judiciar al fermei care se află în insolvență. O firmă care se află în insolvență nu a mai fost capabilă să plătească la timp și în întregime veniturile datorate angajaților. sunt peste 200 de persoane, poate chiar 270, români și românce. 200 de oameni vor să rămână în continuare în fermă și sunt informat că sunt mulțumiți cu veniturile. Au fost însă oameni, mai ales cei care au lucrat în ultima luna, nu de mai multe luni, și care vor să plece pur și simplu sau să închidă colaborarea cu această fermă și care nu au fost plătiți la timp.
Din discuțiile pe care le-am avut avut cu reprezentanți ai landului Renania de Nord a uniunii fermierilor germani, care gestionează oarecum transportul acestor muncitori sezonieri în Germania spre Germania și la terminarea contractului, din Germania spre România, a reieșit că administratorul judiciar al firmei va plăti din conturile firmei toate restanțele, toți banii pe care firma îi datorează oamenilor care nu au nicio vină că firm a dat faliment. Există niște formalități judiciar-birocratice care au întârziat plata banilor.
Doamna ministru Alexandru se va întâlni și cu fermierul, și cu administratorul și cu avocatul și cu angajații. Ar fi foarte oportun ca concluziile acestor întâlniri din Germania, de la Bonn, de la fața locului, să le discutați cu dânsa.
Oamenii au avut contracte în regulă și în limba germană și română, le-au semnat când au plecat de acasă și se bucurau de toate drepturile prevăzute în contract, care în parte nu au fost respectate.
De la începutul acestei demonstrații, încă de alaltăieri, și Consulatul, plan local, în discuții cu Poliția, cu administrația judiciară a fermei, cu organele locale ale fermierilor germani, și noi la Berlin, cu autoritățile centrale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, și Uniune afederală a fermierilor, am fost în contact permanent, am cerut explicații.
Pe ultimele le-am primit aseară din partea secretarului de la Agricultură, care se ocupă cu relațiile cu fermierii români, și care m-a asigurat că oamenii care nu vor să mai lucreze în acea fermă, deci 200 vor să rămână, dar sunt unii care s-au săturat și vor să plece în altă parte, după ce vor primi ce li se cuvine, vor fi relocați, dacă mai doresc să rămână în Germania, la alte firme, începând de astăzi, iar cei care, câteva zeci, nu vor să mai lucreze pur și simplu în Germania, vor fi înscriși de către angajții consulari de la Bonn pe listele de repatriere.
Repatrierea se va face, dacă doresc, cu chartere care sunt puse la dispoziție și plătite de fermierii germani, spre România, spre unul din orașele din care au venit sau dacă se prelugește această situație și pentru că sunt încă restricții la punctele de frontieră și implicit în privința drepturilor de aterizare ale avioanelor, atunci vor putea veni cu autobuzele și microbuzele, dacă doresc, când se va deschide culoarul pentru transportul colectiv d epersoane în zilele următoare”, a explicat ambasadorul României în Germania în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.
„Da, a sosit și acest moment. Au fost luni de derută, nu numai în România, și la nivele administrative și politice, lucrurile s-au aflat greu, uneori oamenii care au fost în situații critice nu ne-au informat la timp, am aflat din ziare din partea autorităților locale. Noi înșine am informat autoritățile pentru că nu puteam afla altfel despre ce e vorba. În timp, subiectul acesta al muncitorilor români din agricultură și din abatoare, unde românii sunt majoritari, a devenit un subiect politic pe prima pagină a agendei federale.
Și chiar în momentul în care discutăm, într-o ședință cu Merkel, ministrul Muncii va propune o legislație nouă, care să așeze drepturile muncitorilor români din abatoare, din agricultură, pe aceeași poziție cu drepturile cetățenilor germani și simplificări de procedură.
De exemplu, eliminarea straturilor intermediare de subcontractori din abatoare care au făcut ca angajatorul să se depărteze de angajați și să nu știe, de xemplu, cum locuiesc oamenii ăștia, în ce condiții, mai ales într-o astfel de perioadă”, a anunțat Emil Hurezeanu la GÂNDUL LIVE.
Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, a declarat marţi, 19 mai, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru.
„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat, pentru Reuters, Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români lucrează pe teritoriul Germaniei.
Aproape 300 de muncitori de la o fermă din Bornheim s-au răsculat împotriva angajatorului. Fermierul Claus Ritter a băgat în insolvență societatea comercială și, sub protecția legilor, nu le mai achită oamenilor salariile negociate.
„Situația este din ce în ce mai dramatică” la ferma de sparanghel și căpșuni, notează Express. Firma a angajat aproape 300 de români, dar fără să le spună oamenilor care este situația juridică reală.
În weekend, nemulțumirea românilor a explodat. Sprijiniți de un sindicat local (FAU Bonn Unbon), muncitorii au ieșit pe străzile micuțului sat, protestând cu privire la condițiile mizere de lucru.