GÂNDUL LIVE | Florin Dănescu, economist, despre amânarea ratelor: Trebuie să fim prudenți și atenți la cum folosim resursele pentru că în curând această criză va fi una economică! / Nu există bani la nivel mondial pentru o astfel de criză – VIDEO
This browser does not support the video element.
Președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a oferit la GÂNDUL LIVE explicații despre cererea de amânare a plăților, dar și despre cât de importantă este gestionarea eficace a resurselor în timpul acestei crize provocate de coronavirus.
Cererea de amânare a ratelor
„Primul sfat util este să nu ne precipităm. Băncile sunt acolo pentru clienții lor. Este foarte important: clienții să își facă toate calculele bine. Această ofertă nu trebuie luată drept o ofertă la alte produse. Trebuie să ne gândim cu atenție dacă avem nevoie de amânare pentru că și aceasta poate încărca mai mult sarcina persoanelor, depinde cât amâni.
Dacă la chirie ți s-ar da o amânare de 9 chirii, ai putea să le plătești mai târziu? Așa trebuie să ne gândim. Nu trebuie să luăm nici perioada cea mai lungă, nu trebuie să solicităm dacă nu avem nevoie. Dar știu că sunt mulți oameni care au nevoie.
Trebuie să ne uităm cum alegem perioada cea mai bună. Din fericire, este o perioadă flexibilă, de la 1 la 9 luni. Știu că sunt solicitări la bănci și evoluează foarte bine. Cel mai important lucru este să ne uităm cum folosim resursele pentru că în curând această criză va fi una a resurselor, în afara celei sanitare. Nu trebuie să ne precipităm. Acesta este primul lucru de luat în calcul”, a explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.
Amânarea cheltuielilor și gestionarea resurselor
„Dacă amâni prea mult aceste cheltuieli, acestea se vor aduna și s-ar putea să creeze probleme ulterior. (…) Nu avem un semn de îndoială că vom fi în fața unei crize și economice, nu numai de sănătate. Nu putem face evaluri. În funcție de când se termină această criză sanitară, așa va fi și impactul crizei economice, mai mare sau mai mic. Una o ține pe cealaltă. Din această cauză este foarte greu să facem aprecieri acum.
Dar ce putem face astăzi este, chiar dacă nu știm cât de mare va fi impactul, că nu trebuie să fii precipitat, să nu folosim resursele ineficient, în sensul în care «hai să dăm la toată lumea». Știm că nu există bani la nivel mondial pentru o astfel de criză, nu vorbim doar despre România.
Sunt țări care au pachete de sprijin procente din PIB. Unii nu le-au dat pentru că vor să vadă dacă mai târziu este nevoia de resurse mai mare, unii au ieșit mai repede pentru a liniști lumea. Cred că suntem într-o situație de relativă responsabilitate și este foarte bine, doar că nu ar trebui, mă uit și la ce se întâmplă în Parlament unde se vorbește despre bănci, toată lumea spune «dacă băncile ne dau, noi vom fi bine».
Atenție și la bănci!
Băncile sunt o parte din economie și dacă consumi resursele lor injust, doar ca să liniștești, s-ar putea să ai o problemă mult mai mare mâine deoarece produci o problemă industriei bancare care înseamnă o problemă financiară care poate fi mult mai gravă.
Băncile demarau proceduri de amânare dinainte ordonanței de urgență și înțeleg că este o consistență în acest sens. Noi tocmai de aceea ieșisem și spuneam că cea mai bună administrare a resursei pe care o deținem, pentru toată economia României, populație și companii, știm să o administrăm noi mai bine decât cineva din afară. E un lucru elementar, logic. Dar, acum, că avem ordonanță, cu atât mai bine”, a mai precizat Florin Dănescu.