GÂNDUL LIVE. Florin Iordache, deputat PSD, despre decizia CCR referitoare la amenzi: Degeaba se supără domnul Orban, avem un Guvern care putea reglementa. A fost o lipsă de știință de carte – VIDEO
This browser does not support the video element.
Florin Iordache, deputat PSD, a declarat la GÂNDUL LIVE că premierul României, Ludovic Orban, nu are de ce să fie supărat pe Curtea Constituțională în privința deciziei de a considera nereglementate amenzile din timpul stării de urgență deoarece avea un Guvern care ar fi trebuit să reglementeze cu precizie în momentul în care sancțiunile au fost mărite.
„A fost o lipsă de știință de carte”
„Am înțeles că deciziile curții Constituționale au fost luate în unanimitate, și cel puțin aceste două decizii care au fost luate în unanimitate, nu ai ce comenta la ele. Ne plac sau nu ne plac, deciziile Curții…
Ce s-a întâmplat în ultimele două luni a fost o lipsă de știință de carte. Curtea Contituțională a spus așa: că restrângerea drepturilor se poate face numai prin lege. Deci președintele putea institui starea de urgență, însă schimb restrângerea drepturilor cetățenești se putea face numai prin lege.
Ceea ce critică în acest moment premierul Orban și etse reprgretabil că primul ministru al României, în loc să respecte deciziile, critică Curtea că vezi, Doamne, nu îi convin deciziile.
Curtea a spus așa: ordonanța 1 / 1999, care instituia starea de urgență, are un articol, acesta care instituie amenzile de la 2.000 la 20.000, neconstituțional.
Curtea a spus așa: atât atimp cât nu te… și lași la latitudinea polițistului sau jandarmului din stradă să aprecieze dacă ai întârziat cinci minute sau dacă ai completat greșit sau ai întârziat peste ora nu știu care, poți să iei fie 2.000, fie 20.000. De ce așa? adică să las la latitudinea…”, a declarat deputatul PSD la GÂNDUL LIVE.
De asemenea, acesta a precizat că decizia Curții Constituționale a României arată să statul a gestionat prost situația sacțiunilor în timpul stării de urgență.
„A fost probabil o sesizare întemeiată pe sesizările din spațiul public”
„Și eu și dumneavoastră și marea majoritate a cetățenilor am respectat această stare de urgență. Ceea ce a criticat Curtea Constituțională, și repet, nu ar trebui să îl supere pe premierul Orban, este faptul această modalitate de gestionare a stării de urgență este neconstituțională. Adică nu poți să amendezi un om airea, fără să stabilești niște norme.
Atâta timp cât nu stabilești cuantumul amenzii și lași la latitudinea celui care este în stradă să îți dea ori 2.000 sau 20.000 de lei, nu vi se pare că este o fractură de logică?
Este o limită a celui care a reglementat. Degeaba se supără domnul Orban pentru că avea un Guvern care să vină să reglementeze perfect legea cum era și normal. Dacă înțeleg eu bine, și o să așteptăm să fie motivată decizia Curții, trebuia stabilit: între 2.000 și 2.500 poți primi amendă dacă ai trecut pe roșu…
Avocatul Poporului a făcut sesizarea, din punctul nostru de vedere, o sesizare întemeiată, probabil, pe o serie de constatări din spațiul public și CCR a constat că această reglementare este nelegală și neconstituțională”, a mai explicat Florin Iordache în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.