Florinela Georgescu, director meteorologie operațională în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat vineri la GÂNDUL LIVE că în perioada următoare, vremea va fi caracterizată de caniculă în zona sudică a țării și instabilitate atmosferică în restul țării.
Ea a adăugat că, începând de la jumătatea săptămânii viitoare, suprafața afectată de caniculă se va reduce, în timp ce cea afectată de instabilitate se va extinde.
„Instabilitatea se va menține și chiar se va accentua în zilele următoare, îndeosebi în zonele de munte, în partea centrală, nordică a teritoriului. Pentru seara aceasta și la noapte este un cod portocaliu în vigoare care vizează toate regiunile pe care le-am pomenit, dar și partea de vest a teritoriului, pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, aceasta însemnând că așteptăm averse, căderi de grindină, intensificări ale vântului, vijelii și frecvente descărcări electrice.
Jumătate din țară e afectată de ploi, jumătate de caniculă și va continua să fie așa zilele următoare, cu rezerva suprafețelor afectate de un fenomen sau altul. Aria instabilității se va extinde, iar cea a zonelor cu caniculă se va restrânge, însă cu o caniculă care se va intensifica. Duminică și mai ales luni și poate chiar marți așteptăm ca în Dobrogea, sudul Moldovei și în Bărăgan să fie mai cald decât a fost în ultimele zile. Începe să fie o arie din ce în ce mai restrânsă dar cu temperaturi tot mai ridicate, în timp ce în restul țării se va extinde instabilitatea atmosferică. Și cu cât va fi mai cald în zonele sud-estice ale țării, cu atât mai mult, atunci când va veni, instabilitatea va veni cu fenomene mai severe”, a declarat Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.
Specialistul ANM a mai adăugat că disconfortul termic este foarte ridicat în această perioadă, ca urmare a umidității ridicate a aerului.
Totodată, a mai spune că lunile iulie și august, cele mai calde din an, vor aduce perioade de caniculă combinate cu perioade de instabilitate atmosferică. Ea a adăugat că, deși în ultimele veri în România nu s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius, astfel de episoade nu pot fi total excluse în acest moment.
„Acest episod cel mai probabil se va încheia la jumătatea săptămânii viitoare și e posibil să avem o oarecare pauză, o oarecare scădere a valorilor de temperatură. Dar, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute, pe fondul unor mase de aer foarte bogate în vapori de apă, disconfortul termic este accentuat chiar la temperaturi care nu sunt foarte ridicate, adică acel indice temperatură-umezeală despre care vorbim în fiecare vară depășește pragul critic chiar și la 32-33 de grade. Deci nu ne simțim prea confortabil, chiar dacă temperaturile nu sunt foarte ridicate. Să nu uităm că am intrat în luna iulie, care este, alături de august, perioada cea mai caldă din an, luna iulie este luna în care putem avea episoade și cu temperaturi de peste 40 de grade. Noi nu am mai avut astfel de temperaturi în ultimele veri și poate am uitat cum este. Dar nu este cu totul exclus, poate vara aceasta ne rezervă surprize din acest punct de vedere pentru că vor fi perioade de alternare între caniculă și instabilitate. Este posibil ca luna august să fie mai uscată și atunci să fie favorabilă unor episoade cu temperaturi foarte ridicate. Nu aș exclude nici luna septembrie din această discuție”, a spus Florinela Georgescu la GÂNDUL LIVE.