Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră și secretar general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a fost invitat în ediția de marți a emisiunii GÂNDUL LIVE.
Acesta a vorbit despre felul în care părinții percep redeschiderea școlilor, care are loc miercuri, 5 mai.
El spune că ziua de miercuri va fi foarte dificilă pentru că părinții nu știau până marți în ce format vor începe copiii școala. Mai mult, el spune că foarte mulți părinți nu au primit informații de la profesori, învățători sau educatori cu privire la acest aspect.
Chicioreanu mai adaugă că decizia autorităților de a împărți scenariile în două, sub sau peste 1 la mie, îi debusolează pe părinți, deoarece localitățile, mai ales marile orașe, oscilează destul de mult într-un timp foarte scurt și pot scădea sau crește în doar câteva zile, de aceea spune că este nevoie de predictibilitate.
„Din ce am constatat noi, părinții sunt responsabili și prezenți în viața copiilor, iar în momentul în care s-a întâmplat ca un copil sau un altul să aibă simptome, nu l-au trimis la școală, foarte rar s-a întâmplat acest lucru. Dar este foarte important să se înțeleagă că părinții lucrează și nu pot să stea la mâna unor decizii de pe o zi pe alta. Angajatorii nu îi păstrează la un loc de muncă așa”, a spus Gabriel Chicioreanu la GÂNDUL LIVE.
El spune că dacă anul trecut, în primăvară, părinții au fost susținuți de către autorități atunci când trebuiau să rămână acasă cu copiii, acest sprijin a dispărut total din toamnă.
Acesta atrage atenția că deși vaccinarea este voluntară și nu poate fi impusă, este important ca părinții și profesorii să înțeleagă importanța imunizării pentru revenirea școlilor la normal.
„Este important să ne dăm mână și să conștientizăm că este nevoie să ne vaccinăm și să trecem cu bine peste această pandemie”, spune el.
Referitor la dezamăgirea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la numărul cadrelor didactice care s-au vaccinat, Chicioreanu spune că procentul actual este destul de mare în rândul profesorilor, raportat la alte categorii socio-profesionale.
El adaugă că, din punctul său de vedere, cadrele didactice au suficientă capacitate de a-și lua informații și de a conștientiza importanța vaccinării, atât pentru siguranța proprie, cât și pentru cea a copiilor.