GÂNDUL LIVE. Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Criza sanitară e un altfel de război, dar este un război. Distruge fibra umană” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbește la emisiunea GÂNDUL LIVE, în cadrul ediției de joi, 29 aprilie, despre starea de sănătate mentală a populației în perioada pandemiei COVID-19.
Specialistul Gabriel Diaconu susține că pandemia COVID-19, respectiv criza sanitară pe care a declanșat-o, reprezintă un altfel de război, dar unul care are un impact puternic asupra sănătății mentale.
„Emoția care se manifestă în orice criză sanitară la un moment dat este de neputință… S-a rupt ușa cabinetului astăzi. Este vorba de mai mulți colegi de breaslă. Începem să vedem povara presiunii. Sunt pacienți de orice vârstă”, a declarat medicul psihiatru.
Gabriel Diaconu: „Peste 100.000 de români au rămas cu sechele”
De asemenea, acesta a menționat că a făcut psihiatrie de război și a susținut – „criza sanitară e un altfel de război, dar este un război”.
„Un milion de români au trecut prin COVID. Dacă ne uităm când este pace, frecvența tulburărilor de stres post-traumatic într-o populație civilă, care a fost confruntată cu un flagel, este de 10-15%. La momentul de față, undeva la peste 100.000 de români au rămas cu sechele vizavi de faptul că au avut simptome, au fost internați în spitale, mai sunt și cei care și-au pierdut oameni dragi… Dar și oameni cărora le-a trecut glonțul pe lângă ureche (…) cei lângă care s-a întâmplat drama, tragedia”, a susținut Gabriel Diaconu.
Totodată, acesta a vorbit și despre frică, sentiment care probabil i-a acaparat pe mulți oameni în această criză sanitară care durează de peste 1 an.
„Frica îi face pe oameni hiperactivi sau hiperactivi. Dar sunt și alte reacții. Pot fi oameni care sunt complet anesteziați și devin opaci și rezistenți la orice informație vrei să le dai. Intră într-o stare de negare”, a explicat specialistul.
Gabriel Diaconu a susținut că în perioada aceasta, când există vaccinuri anti-COVID-19, iar oamenii pot face ceva pentru a câștiga lupta cu virusului, mulți nu acționează tocmai din cauza fricii.
„Principalii ezitanți nu sunt cei needucați”
În acest context, specialistul a povestit ce s-a întâmplat în cursul săptămânii trecute, când o persoană venise la cabinetul său pentru un interviu de angajare. Persoana respectivă nu era vaccinată și susținea că actualele vaccinuri anti-COVID-19 sunt depășite și că îl așteaptă pe următorul, „de la toamnă”.
„În momentul de față, principalii ezitanți în societatea civilă, în România, nu sunt dintre cei needucați (…) Sunt și oamenii care dacă au citit pe internet cred că e adevărat (…) Acțiunile care sunt antivaccinale nu sunt răsfirate, ci sunt concertate. E același decalog”, a subliniat medicul psihiatru.
Pandemia COVID-19 i-a fragilizat pe oameni
„Ne-a consumat mult (pandemia COVID-19), prin urmare ne-a fragilizat. (…) Adevărul gol-goluț reprezentant de studii pe populații mari arată că această criză distruge fibra umană”, a subliniat spceialistul.